Що робити, якщо Вам відмовляють у роботі лише через ваш передпенсійний вік або стать? 

otkaz-v-robote-cherez-vik-i-pol

        Якщо такі події мають місце в Вашому житті, то варто знати, що це є грубим порушенням законодавства про працю з боку роботодавця. А отже всі дієві шляхи щодо вирішення таких спорів ведуть до суду через попереднє звертання до адвокатів з трудових спорів.

Адвокатське об’єднання «Європейський правозахист» наголошує на тому, що відповідно до Конституції України і КЗпП України забороняється необґрунтована відмова в прийнятті на роботу, а також будь-яке пряме або непряме обмеження прав чи встановлення прямих або непрямих переваг при укладенні, зміні та припиненні трудового договору залежно від походження, соціального і майнового стану, расової та національної приналежності, статі, мови, політичних поглядів, релігійних переконань, членства у професійній спілці чи іншому об’єднанні громадян, роду і характеру занять, місця проживання (стаття 22 КЗпП України). Тобто, забороняється дискримінаційне поводження за будь-якою захищеною ознакою стосовно особи, яка працевлаштовується.

       Необґрунтованою вважається невмотивована відмова у прийнятті працівника на роботу за наявності вакантних робочих місць, а також з мотивів, які не стосуються ділових якостей претендента на посаду.

Не можна мотивувати відмову тим, що обрано іншу людину, яка, наприклад: є чоловіком і може вільно їздити у відрядження; є більш молодшим та привабливішим для іміджу компанії. Неконкретні формулювання на зразок: «нам потрібна інша людина тощо» можуть стати приводом для судового спору.

Водночас, треба взяти до відома наступне:

    • правомірною є відмовав прийнятті на роботу через недостатній рівень освіти, відсутність необхідної кваліфікації та досвіду роботи, якщо вимоги до рівня освіти, кваліфікації та досвіду роботи відповідають змісту трудової функції відповідної посади.
    • низка обмежень, які повинні додержуватися при прийнятті на роботу, встановлено з метою забезпечення охорони праці. Так, наприклад, жінки не можуть бути прийняті на роботи, які входять до спеціального переліку, затвердженого Міністерством охорони здоров’я України за погодженням з Державним комітетом з нагляду за охороною праці та деякими іншими відомствами. Нині досі діє  глава 3 Розділу 1 Переліку важких робіт та робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці жінок, затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України. Розділ 1 названого Перелікувведений у дію з 10 квітня 1994 р.

Щодо відмови у прийнятті на роботу осіб передпенсійного віку, слід наголосити, що Законом України “Про зайнятість населення” встановлено додаткові гарантії при працевлаштуванні, зокрема: осіб, яким до настання права на пенсію за віком відповідно до статті 26 Закону України від 09.07.03 № 1058  “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” залишилося 10 і менше років. Ці гарантії є дієвими у межах установленої броні, державна служба зайнятості стягує з підприємств, установ і організацій штраф за кожну таку відмову у п’ятдесятикратному розмірі неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

Щодо відмови у прийнятті на роботу осіб через стать, варто зазначити, що такі випадки трапляються частіше відносно жінок. Однак, наприклад, статтею 184 КЗпП встановлено гарантії при прийнятті на роботу і заборона звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей. Так, забороняється відмовляти жінкам у прийнятті на роботу і знижувати їм заробітну плату з мотивів, пов’язаних з вагітністю або наявністю дітей віком до трьох років, а одиноким матерям – за наявністю дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда. При відмові у прийнятті на роботу зазначеним категоріям жінок власник або уповноважений ним орган зобов’язані повідомляти їм причини відмови у письмовій формі. Відмову у прийнятті на роботу може бути оскаржено у судовому порядку.

Отже, звернення за правовою допомогою до юристів Адвокатського об’єднання «Європейський правозахист»  допоможе при виникненні подібних трудових спорів.

 

 

Володимир Слизченко, адвокат

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Трудове законодавство

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *