Чи може іноземець, прибувши в Україну по туристичній візі, поміняти її на учбову візу?

Правила оформлення віз для в’їзду в Україну і транзитного проїзду через її територію затверджені Постановою КМУ 01.03.2017 року № 118.

Правила оформлення віз для в’їзду в Україну

Звертаючись до вказаних Правил, а також до інших положень міграційного законодавства України, спеціалісти Адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» надають чітку відповідь на питання: «Чи може іноземець, прибувши в Україну по туристичній візі, поміняти її на учбову візу?», – «НІ!».

Як у випадку з багатьма державами, для того, щоб потрапити на територію України, від заінтересованої особи потрібне оформлення візи.

Взагалі, віза – це дозвіл, наданий уповноваженим органом України в установленій законодавством формі, необхідний для в’їзду на територію України або для транзитного проїзду через її територію та перебування на території України протягом відповідного строку.

Україна пропонує іноземцям отримати візу одного із трьох типів: короткострокову, транзитну та довгострокову. Кожний тип візи потребує наявності своїх підстав та документів для оформлення. Документи, в яких обумовлюється мета, з якою іноземець планує приїздити до України, значно відрізняються між собою в залежності від типу візи.

          Можна з великою впевненістю сказати, що оформлення учбової візи, яка є за типом довгостроковою візою, для громадянина іншої країни – процес трудомісткий.

Слід звернути увагу, що документи для оформлення учбової візи необхідно подавати не раніше ніж за 3 місяці до початку запланованої поїздки. Зіставляючи цю часову відмітку  з наявністю у особи іноземної держави туристичної візи в Україну, яка дає в більшості випадків можливість бути в Україні 90 днів з моменту першого перетину кордону з цією метою, можна із впевненістю стверджувати про надання іноземцем хибних відомостей щодо мети прибуття в Україну за туристичною візою, оскільки на момент перетинання кордону України іноземець вже повинен мати за мету отримати собі в майбутньому учбову візу. А це, в свою чергу, може стати підставою для заборони подальшого в’їзду в Україну.

Якщо іноземець залишиться на території України понад час за туристичною візою, «міграційники» Адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» попереджають про виникнення проблем, в результаті яких настане відповідальність за порушення встановленого строку перебування в Україні.

Так, статтею 203 Кодексу України про адміністративні правопорушення на іноземців може бути накладено штрафи, розмір яких відрізняється в залежності від конкретної незаконної дії чи бездіяльності з їх боку.

Мабуть, найнеприємнішим  в цих ситуаціях для іноземців може стати примусове повернення або примусове видворення до країни походження або третьої країни, що передбачено положеннями Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства».

Такі процедури можуть спричинити подальшу заборону для іноземців в’їзду в України на строк до 5-ти років.

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Міграційне законодавство 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *