Як захистити права споживачів фінансових послуг.

захист прав споживачів

Досить часто споживачі стикають із порушенням своїх прав у сфері фінансових послуг. Це порушення щодо надання неповної та недостовірної інформації про надання послуг, ненадання за запитом споживача проекту договору про фінансові послуги, ненадання споживачу примірника договору про фінансові послуги, не проведення оцінки кредитоспроможності споживача, укладення договору не в письмовій формі, збільшення кредитної ставки без відома споживача тощо.

захист прав споживачів

Функція захисту права споживачів фінансових послуг покладена на Національний банк України. Який має відповідні повноваження та регулює політику банків. У випадку порушення прав споживача, Національний банк застосовує санкції від попередження до позбавлення ліцензії. Крім того, існує спеціальний підрозділ – управління захисту прав споживачів фінансових послуг.

У випадку порушення Ваших прав, слід звернутися із письмовою скаргою до фінансової установи та отримати письмову відповідь. Варто надсилати заяву рекомендованим листом з повідомленням. Якщо відповідь Вас не задовольнила, слід звернутися із письмовою скаргою до Національного банку України.

  Адвокати адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» допоможуть Вам у складанні відповідного звернення до Національного банку України.

Для того, щоб уникнути порушення своїх прав в майбутньому, перш за все варто з’ясувати усі важливі умови отримання послуги та уважно прочитати договір.

Статтею 4 Закону України «Про захист прав споживачів» встановлено право споживачів звертатися до суду та інших уповноважених державних органів за захистом порушених прав. Якщо розглядати право звернення споживача фінансових послуг до суду за захистом порушених прав, то Закон України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» не містить жодних особливостей регулювання (на відміну від питання звернення до інших уповноважених органів).

Тобто, споживач фінансових послуг, подаючи позов до суду із вимогою, що не перевищує 525 500 грн, може скористатися правом розгляду такої справи у порядку спрощеного позовного провадження

При подачі позову потрібно одночасно подати клопотання про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження або як окремий документ, або в самому позові.

За визначенням малозначні справи – це справи, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Відповідно до статті 275 Цивільного процесуального кодексу України (ЦПК) суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку. Але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Необхідно враховувати, що за приписами статті 279 ЦПК суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше.

Для того, щоб мати можливість взяти участь у судовому засіданні у такій справі, необхідно звернутися із клопотанням до суду про розгляд справи у судовому засіданні із повідомленням (викликом) сторін. Позивачу законодавцем надано право це зробити одночасно з поданням позову чи не пізніше п’яти днів з дня отримання відзиву.

Уникнути помилок в подальшому Вам допоможуть спеціалісти адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» шляхом надання юридичного супроводу у Ваших питаннях.

Володимир Слизченко, адвокат

Володимир Слизченко, адвокат

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Борги по кредитам

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *