Як захистити своє право на фірмове найменування?

захист назви

Право на фірмове найменування (фірму) полягає у виключному праві юридичної особи використовувати, володіти та забороняти іншим особам використовувати це саме фірмове найменування. За своєю суттю це назва підприємства, яке дозволяє відрізняти його від інших підприємств.

    Обов’язковою ознакою фірмового найменування має бути його оригінальність. Також таке найменування  повинно мати свою індивідуалізацію, виокремлення з – поміж інших.     Назву фірми потрібно оберігати від посягань, оскільки це ділова репутація фірми та її діяльності. Перший спосіб захисту – це заборона використання ідентичних найменувань іншим особам, тобто протидія неправомірному посяганню на престиж фірми. Другий спосіб полягає у піклуванні фірми про свій авторитет, підвищення свого потенціалу та позитивних відгуків про фірму.

Чинність права на фірмове найменування (фірму) настає з дати його державної реєстрації.

Фахівці адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» надають кваліківовану юридичну допомогу в проведенні процедури реєстрації.

Володільцю фірмового найменування потрібно надати право передавати виключне право на його використання іншими особами шляхом видачі виключної або невиключної ліцензії. При цьому в ліцензійному договорі має бути обов’язкове застереження, що використання фірмового найменування ліцензіатом будь-яким способом не введе в оману споживача щодо якості та інших характеристик товару.

Володілець фірмового найменування повинен бути наділений правом використовувати його в будь-який спосіб, що не суперечить закону. Так, фірмове найменування може бути використано на товарах, його упаковці, в рекламі, проспектах, рахунках, друкованих виданнях, офіційних бланках, вивісках та іншій документації, пов’язаній з його діяльністю. Безумовно, фірмове найменування може використовуватися також при демонстрації товару на виставках, ярмарках, що проводяться на території України.

За міжнародною практикою фірмове найменування може також використовувати володілець у товарних знаках, які належать йому.Проте володілець фірмового найменування за тією ж міжнародною практикою не може відчужувати його окремо від підприємства. Однак це правило не поширюється на випадки реорганізації юридичної особи чи відчуження підприємства в цілому.

Використання зареєстрованого на ім’я певної юридичної особи фірмового найменування іншими юридичними особами без дозволу володільця не допускається.

Чинність права на фірмове найменування має припинятися у зв’язку з ліквідацією юридичної особи, відмовою від даного фірмового найменування.

Комерційне найменування  дає можливість вирізнити одну особу з-поміж інших та не вводить в оману споживачів щодо справжньої діяльності цієї особи. Комерційне найменування може бути зареєстроване як словесний знак для товарів та послуг або як елемент графічного чи об’ємного знака. Однак не кожен знак для товарів та послуг є комерційним найменуванням. Підприємство може зареєструвати необмежену кількість торговельних марок, але при цьому його комерційне найменування залишиться єдиним. Права на комерційне найменування є чинними з моменту першого використання цього найменування та охороняється без обов’язкового подання заявки на нього чи його реєстрації і незалежно від того, є чи не є комерційне найменування частиною торговельної марки. В Україні права на комерційне найменування виникають здебільшого із моменту державної реєстрації підприємства та внесення даних про нього до ЄДРПОУ.

   Фахівці адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» надають повний комплексний супровід з реєстрації права на фірмове найменування.

Пишіть нам в меcсенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Інтелектуальна власність

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *