Як захистити права інтелектуальної власності на створену комп’ютерну програму?

захист прав інтелектуальної власності

       В Україні реєстрація інтелектуальної власності на створену комп’ютерну програму здійснюється відповідно до Закону України «Про авторське право та суміжні права». На сьогодні існують три дієві способи захисту : охорона вихідного коду, охорона алгоритмів, охорона назви програми.

Комп’ютерна програма чи база даних охороняється авторським правом як літературний твір. Авторське право виникає з моменту його створення і обов’язкова реєстрація його не вимагається.

В Україні існує презумпція авторства, відповідно до якої автором є особа, зазначена як автор в оригіналі або примірнику твору. У вигідному становищі перебуває особа, яка має свідоцтво про реєстрацію авторського права. На підставі свідоцтва може бути складено ліцензійний договір. Свідоцтво є захистом у спорі про право володіння програмними продуктами. Наявність свідоцтва дозволяє вільно розпоряджатися своїм правом на програмний продукт, базу даних або делегувати право третій особі.

На даний час в Україні реєстрація авторського права на комп’ютерну програму є одним з найдешевших та надійніших способів захисту.

Для реєстрації такого права потрібно підготувати саму комп’ютерну програму : її вихідні дані, інструкцію користувача, присвоїти назву, здійснити оплату мита, навести дані про автора. Пакет документів для подачі має містити заяву, документ про факт оприлюднення твору, документ про сплачений збір. Термін для державної реєстрації авторських прав на комп’ютерну програму складає три місяці з дати подання заявки. По завершенні процедури видається свідоцтво про реєстрацію авторського права, яки є охоронним документом державного зразка.

Обов’язково потрібно надати настанову щодо використання комп’ютерної програми (настанова користувача), що є інструкцією з відповідями на питання, які виникають при користуванні комп’ютерної програми.

Адвокатське об’єднання «Європейський правозахист» надає допомогу в подачі документів для реєстрації авторського права в найкоротші терміни.

Для уникнення копіювання назви комп’ютерної програми, слід зареєструвати її як торгову марку програми. Такий спосіб захисту дозволяє захистити назву програми, а також дає можливість отримати прибуток від її використання третіми особами.

Адвокатське об’єднання «Європейський правозахист» здійснює комплексний юридичний супровід реєстрації авторського права.

Пишіть нам в меcсенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Інтелектуальна власність

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *