Що таке нульова декларація та податкова амністія?

нульова декларація

Нульова декларація – це особлива форма декларування доходів, яка застосовується у рамках податкової амністії, та направлена на реалізацію механізму податкової амністії. Податкова амністія і нульова декларація, передбачені Законом України №5153.

 Податкова амністія – це переференція, яка надається платнику податків і полягає у можливості сплатити податки за зниженою ставкою.

Податкові адвокати адвокатського об’єднання “Європейський правозахист” роз’яснять, чому податкова амністія стосується кожного: і тих хто подасть нульову декларацію, і тих хто цього не зробить.

15.06.2021 року, Верховна Рада України схвалила у другому читанні законопроект № 5153, який дозволяє провести в Україні податкову амністію – одноразове добровільне декларування активів. З 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року  резиденти України, а також фізичні особи, які є резидентами України зможуть легалізувати свої статки, з яких не були сплачені податки.

За це доведеться сплатити одноразовий збір:

  • 5% щодо активів,  розміщених на рахунках в банках;
  • 9%  щодо активів розміщених за кордоном;
  • 2,5% щодо номінальної вартості держоблігацій, придбаних у період з 01.09.2021 по 31.08.2022р.  (з терміном обігу більше ніж 365 днів та без права дострокового погашення).

Державні службовці скористатись податковою амністією не зможуть. Після періоду податкової амністії вважатиметься, що всі, хто мали право, але не повідомили про свої незадекларовані активи, їх не мають. А якщо такі активи будуть виявлені у майбутньому, то платники будуть нести відповідальність за ухилення від сплати податків.

Платники податків можуть і не скористатися цією можливістю та пройти повз податкової амністії. Закон, який вводить податкову амністію, передбачає право, а не обв’язок. Закон про податкову амністію не використовує термін “нульова декларація”. Замість нього – «одноразове спеціальне добровільне декларування активів».

      Фізичні особи, які мають право подати нульову декларацію, можуть не декларувати у рамках податкової амністії, без негативних наслідків для себе, наступні активи:

  • один транспортний засіб особистого використання (крім легкового автомобіля з робочим об’ємом циліндрів двигуна 3000 куб. см і більше та/або середньоринковою вартістю понад 400000 гривень, мотоцикла з об’ємом циліндрів двигуна понад 800 куб. см, літака, гелікоптера, яхти, катера).
  • активи, вартість яких не перевищує 400000 гривень, станом на дату завершення періоду дії податкової амністії;
  • нерухоме майно, розташоване на території України, яке станом на дату завершення періоду дії податкової амністії, належало фізичній особі на праві власності в обсязі:
  • квартира загальною площею, яка не перевищує 120 квадратних метрів, або житловий будинок загальною площею, яка не перевищує 240 квадратних метрів;
  • нежитлові будівлі некомерційного призначення загальною площею, яка не перевищує 60 квадратних метрів;
  • земельні ділянки, сукупний розмір яких не перевищує норми безоплатної передачі (приватизації) за статтею 121 Земельного кодексу України;

За законом про податкову амністію передбачено, що у разі невикористання права на подання нульової декларації, стосовно таких активів, вони все рівно вважаються такимиз яких повністю сплачено податки і збори, відповідно до податкового законодавства.

Форма нульової декларації (одноразової спеціальної добровільної декларації) затверджена Наказом Міністерства фінансів України від 02 серпня 2021 року №439. Декларація подається в електронній формі, через електронний кабінет платника податків. Посилання для завантаження одноразової (спеціальної) добровільної декларації – Nuliova_Deklaratsiya.

Юристи нашого адвокатського об’єднання “Європейський правозахист” проведуть індивідуальні консультації з питань податкової амністії та процедур фін моніторингу. 

Пишіть нам в меcсенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Оподаткування фізичних осіб

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *