Як підприємцю підготуватися до податкової перевірки?

податкова перевірка

Перш за все, керівництву великого, середньому чи малого бізнесу, треба знати які бувають перевірки, та що з перевіркою можуть прийти без попередження.

Юристи податківці адвокатського об’єднання “Європейський правозахист” нададуть практичні рекомендації, щодо підготовки до податкової перевірки.

      Всі перевірки умовно можна поділити на три групи:

    1. У ст. 11 Закону про ДПС, зазначено, що право на проведення планової виїзної перевірки платників податків надається лише у тому випадку, якщо Вам не пізніше ніж за 10 днів до початку проведення перевірки надіслано письмове повідомлення із зазначеною датою та закінченням перевірки.
    2. Позапланові перевірки, можуть проводитись, якщо є підстави вважати законодавство, чи не подали податкову-декларацію, звітність, виявлено недостовірні дані та інше, з переліком можете ознайомитись в ст. 78 ПКУ.
    3. Раптові податкові перевірки, вони проводяться без попередження платника податків.

Перш за все, наведіть лад у своїх документах, сховайте «зайве» бажано, щоб зайвого не було на робочому місці.

Почистіть сейф, шафи з документацією. Визначте вразливі місця. Якщо у вас відсутні проблемні документи, то документи що не пов’язані з обліком компанії – можуть знайтись. Тому, все лише заховайте.

Заведіть журнал перевірок. Для того, щоб Ви могли відслідковувати, коли у Вас проходила перевірка, і яка саме.  Перевіряючі повинні зробити запис в журналі, якщо відмовляться підписувати, то це є підставою для не допуску перевіряючих на перевірку. Форма даного журналу затверджена Держкомпідприємництва № 18.

Розробіть інструкцію на випадки перевірки. Складіть інструкцію, як повинні вести себе підлеглі, при здійсненні перевірки контролюючих органів. Постарайтесь розробити окремі інструкції для бухгалтерів, секретарів, юристів та інших. Для різних працівників введіть різні рівні доступу до інформації.

Проведіть інструктаж з працівниками, до перевірки. Опрацюйте, стандартні відповіді на можливі запитання. Обов’язково проведіть інструктаж з працівниками,  які підпадають під дію «комерційної таємниці».

Визначте де буде проводитись перевірка, в якому місці. Потрібно, щоб перевіряючі перебували в окремому приміщення, не заважаючи режиму роботи інших працівників.

Заздалегідь проведіть аудит первинної документації. Зверніться до аудиторів, чи до вашого внутрішнього аудиту, для перевірки Обліку і звітності/експрес-перевірки.

Порада, перед укладанням договорів, перевіряйте свої контрагентів, для уникнення податкових ризиків та перевірки з боку контролюючих органів, використовуйте тільки ліцензійне програмне забезпечення.

Якщо Вам потрібна консультацію наших фахівців адвокатського об’єднання “Європейський правозахист” – звертайтесь, будемо раді допомогти.

Пишіть нам в меcсенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Оподаткування фізичних осіб

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *