Кому із підприємців доречно вибрати третю групу платників єдиного податку?

третя группа ФОП

Спрощена система оподаткування (єдиний податок) підходить як для юридичних осіб так і для фізичних осіб підприємців, що представлена двома групами третьою і четвертою.

Адвокати з податків адвокатського об’єднання “Європейський правозахист” пояснять Вам, чому краще обрати третю групу платників єдиного податку.

Третя група –  фізичні особи – підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена та юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 1167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. Найбільш кращою групою для ФОП є 3 група, яка є найпоширенішою для таких підприємців.

Не можуть бути платниками єдиного податку суб’єкти господарювання – юридичні особи, які здійснюють (пп. 291.5 ПКУ):

  • діяльність з організації, проведення азартних ігор;
  • обмін іноземної валюти;
  • виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 л).

3-тя група ЄП має більше дозволених видів діяльності у порівняння з 1-2 групою.

3-тя група можлива для юросіб, а 1-2 групи – це лише фізособи, від загальної системи оподаткування – оподатковується саме дохід, а не прибуток.

Для юросіб, які є сількогосподарськими товаровиробниками, окрім 3 групи єдиного податку можлива також 4 група, яка для них буде кращою, так як сума податку там залежить лише від обсягів земельних  ділянок.

    Які ж умови повинні використовуватись при спрощеній системі оподаткування?

Види діяльності для 3 групи, можуть бути будь-якими, окрім тих, що заборонені для ФОП, які сплачують єдиний податок.

Праця найманих працівників не використовується або кількість найманих працівників  не обмежена. У разі використання праці найманих працівників єдинник 3-ї групи (ФОП або юрособа) виступає податковим агентом у частині нарахування, утримання та виплати доходів найманим працівникам. Відповідно, повинен подавати нову об’єднану звітність. Період подання такої звітності дорівнює кварталу, термін подання – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу.

Ведення обліку: ФОП 3-ї групи, що є неплатники ПДВ, можуть вести книгу обліку доходів у довільній формі. Якщо ФОП є платником ПДВ, також має вести книгу обліку доходів  у довільній формі, шляхом помісячного відображення отриманих доходів та витрат.

Юридичні особи, які є платниками єдиного податку 3-ї групи, мають вести спрощену звітність та облік  відповідно до вимог НП(С)БО 25 «Спрощена фінансова звітність».

Ставки ЄП – 3% доходу (для платників ПДВ) та 5 %  доходу (для неплатників ПДВ), для ФОП. Для юросіб у випадках, визначених п. 293.5 ПКУ:  6% зі сплатою ПДВ та 10% без сплати ПДВ.

ПДФО та ВЗ – сплачується у разі  використання праці найманих працівників. ЄСВ – 22% тобто 1320 гривень в місяць і 3960 гривень в квартал.

Які переваги:

  1. Можливість самостійно обрати ставку.
  2. Для юросіб- можливість вести спрощений бух облік та складати спрощену звітність.
  3. Можливість до 31.12.2021 не використовувати РРО окрім деяких видів діяльності, у разі доходу в межах 1.320.000 грн.
  4. Можливість залишитись не платником ПДВ до 7.002.000 грн., за умови обрання ставки 5%.
  5. Звільнення від земельного податку за землю, що використовується для ведення господарської діяльності та які не здаються в оренду.

Якщо Вам потрібна юридична допомога в питаннях оподаткування, наші адвокати  з податків Адвокатського об’єднання “Європейський правозахист”, готові надати кваліфіковану допомогу в найкоротші терміни.

Пишіть нам в меcсенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Оподаткування фізичних осіб

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *