Куди та як оскаржити податкове рішення по застосування штрафу?

податковий штраф

У випадку, коли органами Державної податкової служби, проведена перевірка та складено Акт згідно якого виявлено порушення податкового законодавства, податковим органом може бути прийнято рішення про застосування до платника податків відповідальності, за порушення законодавства, в такому разі платник податків (суб’єкт господарювання) отримує податкове повідомлення-рішення (далі ППР).

Як бути платнику податків, який не згоден із рішенням ДПС? Наші податкові юристи адвокатського об’єднання “Європейський правозахист” допоможуть у вирішенні даного питання.

Перш за все, у Податковому кодексі України, передбачено адміністративний, та судовий порядок вирішення спорів між платником податків  та органом ДПС. Якщо платник податку вважає, що рішення податківців є неправомірним, а грошове зобов’язання нараховане відносно нього неправильно, це можливо оскаржити в судовому порядку. Право на таке оскарження існує на підставі п. 56.1 ПКУ.

Право на адміністративне оскарження рішень контролюючих органів має бути реалізоване платником податків або уповноваженим ним представником у межах передбачених ПКУ строків.

Так, оскарження подається до контролюючого органу вищого рівня у письмовій або електронній формі засобами електронного зв’язку,  протягом 10 робочих днів, що настають за днем отримання платником податків податкового повідомлення-рішення або іншого рішення контролюючого органу, що оскаржується. До скарги додають копії документів, які платник податків використовує як доказ власної правоти та неправомірності ППР (п. 56.3 ПК).

Також, протягом 30 днів, з дня надходження ППР, якщо державний орган визначив грошове зобов’язання на підставах, не пов’язних з порушенням  податкового законодавства. З поважних причин, цей строк може бути продовжений, на підставах п. 102.6 ПКУ підтверджених документально, за письмовим запитом платника податків. Увага, доведення правомірності рішень покладається саме на податківців п. 56.4 ПКУ.

Платник податків, який скаржиться, має повідомити про подану скаргу в той територіальний відділ ДПС, рішення якого він оскаржує (п. 56.5 ПК), письмово – у довільній формі, можна рекомендованим листом, до якого докласти копію скарги.

Орган ДПС, що розглядає скаргу платника податків має прийняти вмотивоване, правомірне рішення щодо його скарги. Це може бути як задоволення скарги повністю, часткове задоволення чи взагалі відхилення скарги. Відповідь стосовно прийнятого рішення, контролюючі органи мають надіслати поштою або через електронний кабінет не пізніше 20 календарних днів із дня отримання скарги платника податків (п. 56.8 ПКУ).Але скарга, може розглядатись і до 60 календарних днів (п. 56.9 ПКУ).

Якщо рішення про задоволення скарги часткове, то попереднє ППР анулюється, а платнику надсилається нове. Якщо у встановлений строк, рішення контролюючого органу не було надіслане платнику податків, то таке рішення вважається повністю задоволеним на користь платника податків і не підлягає подальшому адміністративному оскарженню.

Оскарження ППР і сплата відбувається в один строк: оскарження протягом 10 робочих днів (56.3 ПКУ); сплата – аналогічно (абз. 1 п. 57.3 ПКУ).

За умови використання досудового порядку вирішення спору, платник податків має право на судове оскарження рішення ДПС, протягом місяця, що настає за днем закінчення процедури адміністративного оскарження. Врахуйте, що судове оскарження платне, так як треба платити судовий збір.

Якщо при подачі всіх скарг ви вкладетесь в 10 робочих днів, то ППР можна буде не сплачувати до отримання остаточного рішення. Рішення суду також можна оскаржити до апеляції. Якщо скаргу не задовольняє і апеляційний суд, то подаєте  касаційну скаргу до ВАСУ. Його рішення вже буде остаточне.

Ви можете звернутись до експертів нашого адвокатського об’єднання “Європейський правозахист”,  ми забезпечимо належний юридичний супровід при проведенні податкової перевірки, оскаржимо відповідні результати в адміністративному/судовому порядку. Телефонуйте нам, для більш детальної консультації.

Пишіть нам в меcсенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Оподаткування фізичних осіб

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *