Як повернути кошти з Інтернет-магазину за не відправлений товар?

повернення коштів

Купівля товару через інтернет магазин вважається угодою укладеною на відстані та поза торгівельний та офісними приміщеннями. Права споживача, який уклав угоду на відстані регулюються статтями 12 та 13 Закону «Про захист прав споживачів», а також Правилами продажу товарів на замовлення та поза торговельними або офісними приміщеннями, затверджених наказом Міністерства економіки України від 19 квітня 2007р. №103. 

Якщо продавець не виконав свої зобов’язання, споживач має право вимагати повернення коштів. Відповідно до пункту 1.13. Правил, якщо протягом установлених строків продавець не  здійснює  повернення  сплаченої суми  грошей  за  товар  у  разі розірвання договору,  споживачеві виплачується неустойка в розмірі одного відсотка  вартості  товару за кожний день затримки повернення грошей.  Важливо мати факт підтвердження оплати у паперовому або електронному вигляді. Для збільшення шансів захисту своїх прав бажано щоб оплата, а також спілкування із менеджерами була здійснена через сайт інтернет-магазину.

     Адвокат по захисту прав споживачів Адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» допоможе к комунікації із проблемними продавцями, у разі необхідності склади скаргу та подасть до інспекції із захисту прав споживачів.

Бувають випадки коли продавці не виходять на зв’язок, ухиляються від виконання своїх зобов’язань та повернення коштів, тоді необхідно звертатися до правоохоронних органів. Такі дії можуть кваліфікуватись як шахрайство. У рамках відкритої справи Адвокат по захисту прав споживачів Адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» звертається із запитом до банківської установи одержувача коштів, для ідентифікації особи.

Важливо знати, при купівлі товарів через інтернет, якщо ви сплачуєте кошти раніше ніж отримуєте товар, продавець повинен надати договір в якому викладені умови поставки, та документ про оплату у паперовому або електронному вигляді. Для убезпечення себе від недобросовісного виконання обов’язків продавцями, краще сплачувати товар після його отримання, а також співпрацювати тільки з перевіреними інтернет-магазинами.

 

Володимир Слизченко, адвокат

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Права споживачів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *