Що робити якщо орендоване майно пошкодилося або було знищено?

орендоване майно знищено

Під час укладання договору найму в наймодавця та наймача виникають ряд прав та обов’язків, пов’язаних із майном, що передається у найм, зокрема, і обов’язок щодо відновлення даного майна.

Згідно з  ч. 1 ст. 776 ЦК України, поточний ремонт речі, переданої у найм, провадиться наймачем за його рахунок, якщо інше не встановлено договором або законом.  

Поточним ремонтом вважають такий ремонт, необхідність проведення якого виникає із звичайного користування річчю, не пов’язаного з істотним руйнуванням і псуванням її основних частин, вузлів або агрегатів. Поточний ремонт однозначно покладається Типовим договором оренди цілісного майнового комплексу державного підприємства (структурного підрозділу підприємства) на орендаря.

Орендодавець зобов’язаний попередити орендаря про особливі властивості й недоліки майна, які йому відомі і які можуть бути небезпечними для життя, здоров’я, майна орендаря або інших осіб чи призвести до пошкодження самого майна під час його використання. Орендар зобов’язаний у присутності орендодавця перевірити відповідність майна зазначеним у договорі оренди характеристикам.

        Адвокати адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» допоможуть Вам у розв’язанні конфліктних ситуацій.

Відповідно до ч. 3 ст. 776 ЦК України, якщо наймодавець не провів капітального ремонту речі, що перешкоджає її використанню відповідно до призначення та умов договору, наймач має право: відремонтувати річ, зарахувавши вартість ремонту в рахунок плати за користування річчю, або вимагати відшкодування вартості ремонту; вимагати розірвання договору та відшкодування збитків. У загальному випадку капітальний ремонт майна – відповідальність орендодавця, а поточний – орендаря згідно ст.776 ЦКУ.

У договорі необхідно прописати, що конкретно повинна ремонтувати кожна зі сторін, строки проведення капітального ремонту орендодавцем. А також які саме поліпшення належать до поточного ремонту за рахунок орендаря. Орендар має право на внесення до орендованого майна поліпшень за рахунок власних коштів.

В разі проведеного з дозволу орендодавця поліпшення орендованого майна орендар має право на відшкодування здійснених з цією метою необхідних витрат, якщо інше не передбачено договором. Дозвіл на поліпшення майна для запобігання спорам у майбутньому повинен бути обумовлений у договорі. Дані поліпшення, якщо їх можна відокремити без шкоди для майна та якщо орендодавець не погодиться відшкодувати їхню вартість, можуть бути вилучені орендарем.

Вартість поліпшень, які виконані орендарем без дозволу орендодавця та які не можна відокремити без шкоди для майна, відшкодуванню не підлягає. Дозвіл на здійснення поліпшень майна для запобігання виникненню спорів повинен бути зазначений у договорі.

         Адвокати адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» допоможуть гідно представлять Ваші інтереси в судах всіх інстанцій.

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Оренда майна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *