«Хто зобов’язаний подавати щорічну податкову декларацію?»

налоговая декларация про доходы

Більшість громадян України вважає, що подання щорічних податкових декларацій стосується лише державних службовців.

Однак, існує імперативна норма, яка закріплена в частині другій статті 67 Конституції України, що усі громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом.

Порядок подання річної декларації про майновий стан і доходи (податкової декларації) передбачено статтею 179 Податкового кодексу України.

Адвокатське об’єднання «Європейський правозахист» роз’яснює в яких випадках громадяни України не повинні подавати щорічну податкову декларацію:

  • у разі якщо особа працює, працевлаштована офіційно і відносно неї роботодавець сплачує податки;
  • у разі якщо були вчиненні правочини, які посвідчуються нотаріально (продаж квартири);
  • відсотки за депозитом.

У вищезазначених випадках громадяни отримують доходи від податкових агентів (осіб або установ), які сплачують податки за них.

В інших випадках, коли громадянин отримав гроші від іншої фізичної особи, компанії, свого роботодавця чи від здавання майна в оренду, і з цих коштів податків ніхто не заплатив, то подавати декларацію про доходи потрібно обов’язково.

Найпоширеніші випадки, які зобов’язують громадян подавати декларацію це отримані доходи від оренди майна, отримані подарунки або будь-які інші доходи.

Обов’язок подати декларацію та сплатити податки виникає у випадку, якщо особі списали борг чи анулювали кредит не в межах процедури банкрутства.

Декларирования стосується доходів отриманих не тільки в України, але і за її межами. Адже, коли громадяни працюють офіційно закордоном, за них сплачують податки роботодавці іншої країни. І громадини України при поданні декларації мають право зменшити розмір доходів із урахуванням сплачених закордоном податків.

До вищезазначеного переліку не відносяться отримання соціальних виплат.

Інша справа стосується фізичних осіб-підприємців, які звітують до податкової інспекції щоквартально.

Способи подання податкової декларації:

а) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

в) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України “Про електронні документи та електронний документообіг” та “Про електронні довірчі послуги”.

Слід знати!

Для зручності платників та спрощення процедури декларування доходів громадянами, на офіційному вебпорталі «Державна податкова служба України» в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів, зокрема, для використання права на податкову знижку.

Адвокатське об’єднання «Європейський правозахист» надає консультації, роз’яснення для всіх охочих, у яких виникли питання щодо подання чи можливості неподання щорічної податкової декларації.

Податковий юрист охоче опрацює документи, які на Вашу думку, повинні включатися до податкової декларації, надасть вмотивовану відповідь щодо їх подальшого включення до податкової декларації чи можливого доопрацювання із відкорегуванням сум.

Адвокатське об’єднання «Європейський правозахист» охоче допоможе Вам із будь-яким питанням щодо заповнення щорічної податкової декларації.

Чекаємо на Ваші запитання, які Ви можете задати онлайн.

Пишіть нам в меcсенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Оподаткування фізичних осіб

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *