Яку компенсацію повинен сплатити роботодавець при затримці заробітної плати?

kompensagiya-za-nevyplaty-zarobitnoy-platy

Норми чинного трудового законодавства України зобов’язують роботодавців усіх форм власності вчасно та в повному обсязі виплачувати заробітну плату працівникам. Але досить часто вони забувають або ж вдають, що забувають, що при порушенні цих вимог законодавство також зобов’язує їх виплатити працівникам компенсацію втрати частини доходів (заробітної плати) у зв’язку з несвоєчасною її виплатою.

Тобто, причина виплати роботодавцем такої компенсації  працівникам полягає саме у порушенні строків виплати заробітної плати.

  Фахівці з трудових спорів Адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» при розгляді даної теми звертають увагу на наступне:

  • Компенсація за затримку заробітної плати провадиться відповідно до: Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати» від 19.10.2000 року № 2050-ІІІ; Порядку проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв’язку з порушенням термінів їх виплати, затвердженого постановою КМУ від 21.02.2001 року № 159.
  • Вимоги щодо компенсації за затримку виплати заробітної плати працівникам стосуються всіх роботодавців – як юридичних осіб, так і фізичних осіб – підприємців.
  • Компенсація втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням строків її виплати провадиться, якщо виплата зарплати, нарахованої громадянам, затримується роботодавцем на один і більше календарних місяців.
  • Заробітна плата, яка не отримана вчасно з вини самого працівника, компенсації не підлягає.
  • Підприємство-роботодавець, що виплачує компенсацію за затримку зарплати працівнику, зобов’язано утримати ПДФО із суми такого доходу за його рахунок за ставкою 18 % (пункт1 Податкового кодексу України) та військовий збір, та сплатити (перерахувати) їх до бюджету при виплаті означеної компенсації.
  • Компенсація за затримку зарплати виплачується працівнику в тому місяці, у якому проводиться безпосередньо виплата заборгованості із заробітної плати за відповідний місяць. Сума компенсації обчислюється як добуток нарахованого, але не виплаченого грошового доходу за відповідний місяць (після утримання податків і обов’язкових платежів) і приросту індексу споживчих цін (надалі – ІСЦ) у відсотках.

При цьому ІСЦ обчислюється шляхом множення місячних ІСЦ за період невиплати грошового доходу. У місяці, за який виплачується дохід, ІСЦ до розрахунку не включається.

Отже, для того, щоб отримати компенсацію за затримку заробітної плати за один і більше календарних місяців, в інтересах працівника звернутись письмово до підприємства-роботодавця з такою вимогою.

Відмова роботодавця від виплати компенсації може бути оскаржена громадянином у судовому порядку.

Тож відстоюйте власні права!

В разі виникнення запитань щодо порушень ваших прав можна звернутися до Адвокатського об’єднання «Європейський правозахист».

 

 

Володимир Слизченко, адвокат

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Трудове законодавство

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *