На яку пенсію має право приватний підприємець?

rozmir-pensii-pryvatnogo-pidpryemtsa

Відповідно до положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 року № 1058-IV будь-який громадянин  в Україні має право на пенсію за умов досягнення пенсійного віку та наявності страхового стажу.

       Фізичні особи-підприємці не є виключенням і, як зазначають адвокати АО «Європейський правозахист», досягнувши пенсійного віку, також мають право на призначення пенсії за віком. Але порядок її нарахування має свої особливості.

Так, загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню підлягають фізичні особи – підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування.

Крім того, є відмінності щодо визначення страхового стажу та розміру доходу, який береться для нарахування пенсії, у період до 01.01.2004 року, тобто до набрання чинності вказаного вище Закону, та  після 01.01.2004 року (за чинності цього Закону).

        В період до 01.01.2004 року під час призначення пенсії враховувався трудовий стаж, а не страховий, як нині, і підтверджувався він записами у трудовій книжці. Оскільки чинним законодавством не передбачено заповнення трудової книжки підприємцями, для них у «Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”», затвердженому Постановою правління Пенсійного фонду України 22.11.2005 року №22-1,     встановлений свій спосіб підтвердження стажу.

З 1 січня 2004 року для обчислення розміру пенсії враховується страховий стаж людини. Тобто період, протягом якого вона підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Страховий стаж обчислюється в місяцях, і той місяць (чи місяці), за який внески до Пенсійного фонду не сплачені, не зараховується до страхового стажу.

Відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» єдиний внесок для всіх платників єдиного податку (крім пільгових категорій) встановлено у розмірі 22% мінімальної заробітної плати.

Крім того, правознавцями АО «Європейський правозахист» звертається увага на факт звільнення всіх пенсіонерів-підприємців від сплати єдиного соціального внеску за себе. А отже вони мають можливість на добровільних початках приймати участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, перебуваючи платниками єдиного внеску.

Решта підприємців повинні сплачувати єдиний соціальний внесок не нижче мінімального страхового внеску у розрахунку на місяць.

Для підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування нараховується на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску – з 1 вересня 2020 року мінімальний розмір єдиного внеску становить 1100 грн. на місяць (5000 грн. х 22 %).

Водночас, для зарахування періодів здійснення підприємницької діяльності до страхового стажу як повний місяць, необхідно сплачувати за місяць єдиний внесок у сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

У разі сплати єдиного внеску 50% на місяць, страховий стаж буде зараховано пропорційно, лише 0,5 місяця, що в подальшому може негативно вплинути на визначення права на пенсію за віком та її розмір.

Отже, головне, що треба запам’ятати: несплата внесків не дає можливості зарахувати період трудової діяльності до страхового стажу. І, як наслідок, громадяни мають пенсію, яка не відповідає їх сподіванням.

 

 

Володимир Слизченко, адвокат

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Соціальне, пенсійне забезпечення

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *