Як співвласнику компанії захиститися від зловживань директора (менеджменту) компанії?

захист своїх корпоративних прав

Зловживання своїми повноваженнями виконавчим органом можуть бути як у власних інтересах, так і в інтересах одного з учасників товариства.  Таким чином перенаправляються фінансові потоки, організовується недобросовісна конкуренція і ряд інших неприємностей.

 Стаття 42 Закону про “Товартства з обмеженою відповідальністю” кваліфікує конфлік інтересів між посадовими особами і підприємством.

  У статті 89 “Господарського кодексу” перечісліни ознаки порушення принципу сумлінності посадових осіб і відповідальність за завдані збитки підприємству.

Якщо грамотно прописати статут ще на стадії створення товариства, можна убезпечитися, прописавши вичерпний перелік повноважень і обмежень щодо компетенції виконавчого органу.  Але якщо проігнорувати цей процес, просто зробивши який-небудь типовий статут, то можуть виникнути великі проблеми, потрібно буде керуватися тільки законом про ТОВ.

Переважна більшість підприємств, особливо, зареєстровані до 2018 року мають типовий статут і керуються його положеннями.

Адвокат у сфері корпоративно права Адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» рекомендує внести зміни до статуту і зареєструвати останній в новій редакції.  Статут в якому прописати порядок голосування всіма учасниками при призначенні і звільненні керівника, чітко прописати повноваження і обмеження для виконавчого органу.  Учасник компанії не може на пряму впливати на діяльність керівника, Адвокат співвласника компанії Адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» пропонує механізм прямого контролю діяльності керівника учасником або учасниками шляхом вступу до наглядової ради, якщо така передбачена статутом.  Таким чином діяльність виконавчого органу буде повністю підзвітна і підконтрольна учасникам в особі членів наглядової ради.

Пишіть нам в меcсенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Корпоративні права

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *