Що робити, якщо терміни оренди потрібно продовжити, довгостроково розірвати?

продовження договорів оренди

  Відповідно до ст. 18 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» продовження договорів оренди здійснюється за результатами проведення аукціону або ж без проведення аукціону.

Без проведення аукціону можуть бути продовжені договори, які продовжуються вперше і які укладені на 5 років або менше; договори укладені без проведення аукціону з установами та організаціями (бюджетні організації, релігійні організації для проведення релігійних обрядів, Пенсійний фонд, музеї, заклади освіти тощо); договори укладені з підприємствами і організаціями, що надають соціальні важливі послуги населенню.

   Орендар, який має право на продовження договору без аукціону, звертається із заявою про продовження договору не пізніше ніж за 3 місяці до закінчення строку дії договору.

Якщо орендар порушив цей термін, орендодавець повідомляє орендаря не пізніше ніж за 1 місяць до закінчення строку дії договору, що договір припиняється на підставі закінчення строку і орендоване приміщення необхідно звільнити і підписати акт приймання-передачі.

Крім того, якщо орендар має заборгованість з орендної плати, він не може звертатися із заявою про продовження договору, поки не погасить заборгованість.

Орендар разом із заявою надає орендодавцю звіт про оцінку майна та рецензію на цей звіт. Якщо заява подається підприємством, що надає важливі соціальні послуги населенню, орендар подає документи , які це підтверджують.

Після отримання заяви і документів від орендаря орендодавець протягом 10 робочих днів отримує у балансоутримувача довідку з інформацією про: наявність або відсутність заборгованості з орендної плати, страхових платежів, результати перевірок, які проводилися протягом дії договору, інформація про цільове використання об’єкта оренди протягом дії договору.

Рішення про продовження договору приймає орендодавець при погодженні уповноваженого органу управління або балансоутримувача, якщо це передбачено його статутними документами, не пізніше чим через 30 календарних днів з дати отримання заяви та документів.

Адвокатське об’єднання «Європейський правозахист» допоможе у підготовці необхідного пакету документів для аукціону.

Відповідно до ст. 652 Цивільного кодексу України, зміна або розірвання договору можлива у зв’язку з істотною зміною обставин. Сторони, керуючись нормами цієї статті мають провести переговори щодо існуючого договору та прийняти спільне рішення про розірвання договору. Часто таке рішення може бути економічно вигіднішим, ніж продовження співпраці.

Якщо одна сторона відмовляється від розірвання договору, договір може бути розірвано за рішенням суду.

Варто виходити з умов договору. Для проведення процедури розірвання договору, одна сторона направляє іншій стороні лист про розірвання договору з проектом угоди про його розірвання. Перед розриванням договору, слід виконати всі існуючі зобов’язання за ним.

  Адвокати адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» допоможуть Вам провести переговори про розірвання договору на вигідних умовах.

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Оренда майна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *