На що звертати увагу при укладанні договору пайової участі (інвестування) в будівництво?

Інвестиційний договір

Інвестиційний договір на будівництво житла – двостороння угода між забудовником з одного боку і інвестором – з іншого.

Такі договори іноді називаються по-іншому, наприклад, підряду, пайової участі в будівництві, спільної діяльності. Інвестор зобов’язується вносити інвестиції – гроші, в передбаченому договором порядку, і після закінчення будівництва має право отримати у власність житло. На забудовника лягає обов’язок витратити отримані від інвестора гроші на будівництво житла і в кінцевому підсумку передати у власність інвестора житло.

Юристи “Адвокатського об’єднання” Європейський правозахист” допоможуть розібратися в цьому питанні.

Чинне законодавство України прямо не передбачає такого виду договорів, як інвестиційний договір в будівництві або договір інвестування в будівництво. Договір обов’язково укладається у письмовій формі і в ньому необхідно чітко прописати частку кожного інвестора і порядок внесення ним грошей. З 1 січня пайові внески скасовано. Для девелоперів, які почали будівництво в 2019 році або в 2020 році, а вводити будинок в експлуатацію планується вже в 2021 році, також пайова участь скасовується.

На що звертати увагу:

  1. На наявності в забудовника документів на землю. З’ясувати такі моменти: хто є власником земельної ділянки; чи можна на цьому ділянці будувати будинок; на якій підставі забудовник використовує землю; цільове призначення земельної ділянки.
  2. Перевірити документи на будівництво, а саме: проектну документацію з експертизою проекту будівництва; дозволу на будівництво; декларація про початок виконання будівельних робіт для об’єктів I – III категорій складності; ордер на тимчасове порушення благоустрою території; архітектурно-планувальні завдання.
  3. Репутацію забудовника. Інформацію про забудовника можна шукати в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.
  4. Умови договору. Уважно читати, що підписуєте і звернути уваги на:

√ терміни отримання правовстановлюючих документів на квартиру;

√ момент передачі майнових прав – він настає або відразу після оплати повної вартості, або після здачі будинку в експлуатацію;

√ наявність експлікації поверху і квартири / нежитлового приміщення;

√ нюанси повернення грошових коштів, якщо інвестор вирішив достроково розірвати інвестиційний договір;

√ детально прописані характеристики квартири / нежитлового приміщення;

√ відповідальність забудовника і інвестора у разі невиконання або порушення умов договору;

√ матеріальна відповідальність фонду за порушення умов договору;

√ порядок і терміни виявлення прихованих дефектів (наприклад, якості стін, відсутність шумоізоляції).

√ ціну інвестиційного договору;

√ доплата за додаткові квадратні метри, адже на практиці забудовник може побудувати квартиру на кілька квадратних метрів більше або менше, ніж за проектом, і тому в договорі повинен бути чітко прописаний порядок дій сторін по доплаті або поверненню коштів в таких випадках.

  1. Схема інвестування. Необхідно звернути увагу на те, що на законодавчому рівні в Україні передбачено чотири способи інвестування коштів в будівництво нового житла: фонди фінансування будівництва, випуск цільових облігацій, інститути спільного інвестування, фонди операцій з нерухомістю.

Які ризики:

  • ймовірність того, що будинок не буде зданий в обумовлені терміни;
  • ризик подвійного продажу квадратних метрів. Хто крім вас вклав кошти в будівництво вашої квартири, знає тільки забудовник;
  • втратити житло при неможливості своєчасно сплатити внесок.

Якщо у вас виникли питання, звертайтесь до нашого “Адвокатського об’єднання” Європейський правозахист “ за додатковою консультацією.

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Право на житло

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *