На яких підставах може бути визнаний недійсним договір довічного утримання?

недійсності договору довічного утримання

Згідно ст. 744 Цивільного кодексу України (далі ЦКУ), за договором довічного утримання (догляду) одна сторона (відчужувач) передає другій стороні (набувачеві) у власність житловий будинок, квартиру або їх частину, інше цінне майно. Взамін чого набувач зобов’язується забезпечувати відчужувача доглядом довічно.

Відповідно до ст. 745 ЦКУ, договір довічного утримання (догляду) укладається письмово і підлягає нотаріальному посвідченню. Недотримання цієї вимоги тягне за собою визнання договору недійсним.

     Юристи Адвокатського об’єднання “Європейський правозахист проконсультують вас з приводу укладання договору довічного утримання.

Договір довічного утримання, передаючий набувачеві у власність нерухоме майно, підлягає державній реєстрації. Він носить тривалий характер і вимагає від набувача постійного виконання своїх обов’язків. В іншому випадку відчужувач може через суд вимагати виконання умов договору або його розірвання.

Як правило, набувач виплачує пенсіонеру разову велику суму, а потім довічне щомісячне утримання, грошовий еквівалент якого обумовлюється в кожному конкретному випадку. Правові наслідки недійсності договору довічного утримання регулюються ст. 215-236 ЦКУ. Договір довічного утримання (догляду) припиняється зі смертю відчужувача.

У разі відсутності догляду, або несвоєчасність і неповноти надання змісту, ви можете подати в суд цивільний позов про розірвання такого договору. При цьому потрібно пам’ятати, що розірвання договору з цих підстав може мати місце тільки в разі, якщо набувач не виконує умов договору в цілому. А не будь-якого дрібного зобов’язання, наприклад не прибрав, пропустив час на прогулянку тощо.

Відповідно до статті 216 ЦКУ в разі недійсності правочину кожна із сторін зобов’язана повернути другій стороні у натурі все, що вона одержала на виконання цього правочину. А в разі неможливості такого повернення. Якщо в зв’язку із вчиненням недійсного правочину другій стороні або третій особі завдано збитків та моральної шкоди, вони підлягають відшкодуванню винною стороною.

Сторона, яка знала про стан фізичної особи у момент вчинення правочину, зобов’язана відшкодувати їй моральну шкоду, завдану у зв’язку із вчиненням угоди. (Стаття 225 ЦКУ).

У випадку визнання недійсності договору довічного утримання з перелічених підстав, набувачеві повертаються передані їм відчужувачу кошти і вартість послуг, що надаються.

    Якщо хочете замовити юридичну консультацію про визнання договору довічного утримання (догляду) недійсним, звертайтеся до юристів “Адвокатського об’єднання” Європейський правозахист “.

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Право на житло

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *