Які обмеження на розподіл житлових приміщень між співвласниками?

розподіл житлових приміщень

Згідно ст. 367 ЦКУ майно, що перебуває у спільній частковій власності, може бути поділене в натурі між співвласниками за домовленістю між ними.

Один будинок, кілька співвласників – це досить поширена ситуація, в силу різних обставин: отримання спадщини членами семи, розділ будинку при розлученні між подружжям, проживання родичів в одному будинку.

     Юристи  Адвокатського об’єднання” Європейський правозахист” проконсультують вас з даного питання.

Для того, що б розділ був технічно можливий, необхідно дотримуватися таких вимог:

  1. Будинок і земельна ділянка належить особам на праві власності, згідно з чинним законодавством;
  2. Є можливість створення окремих вхідних груп, інженерних комунікацій;
  3. Будинок, споруди знаходяться на одній земельній ділянці;
  4. Відсутні самочинно збудовані об’єкти.

Відповідно до пунктів 1.2, 2.1, 2.4 Інструкції № 55 поділ об’єкта нерухомого майна (виділ частки) на окремі самостійні об’єкти нерухомого майна здійснюються відповідно до законодавства на підставі висновку про технічну можливість такого поділу (виділення) з дотриманням чинних будівельних норм.

Якщо ж будинок належить двом господарям на праві спільної сумісної або часткової власності (техпаспорт на нього один, правовстановлюючий документ теж один, але в них перераховані всі власники, можливо, із зазначенням ідеальних часток кожного з них), то приватизація земельної ділянки може бути здійснена тільки за згодою всіх співвласників.

У разі його відсутності потрібно поділити будинок в судовому порядку або шляхом укладення між власниками угоди про розподіл спільного майна, посвідченого нотаріально. Після такого поділу кожен з власників може подавати заяву на приватизацію земельної ділянки самостійно. Якщо ваші співвласники відмовляються давати дозвіл на виділ частки, доведеться вирішувати питання в судових інстанціях.

          Виділення часток в натурі на будинок, квартиру або іншу нерухомість відповідно до законодавства можливо, тільки якщо співвласники можуть надати:

– рівнозначні придатні для проживання частини майна, що:

    • не втрачають свого колишнього призначення;
    • не занижують ринкову вартість всього об’єкту в цілому;
    • власні поштові адреси;
    • не обмежують права інших власників;
    • рівну кількість підсобних приміщень, якщо вони є;
    • окремий вхід для кожного або виділити певну частину майна загального користування.

При отриманні частки в квартирі часто вищеназваних умов неможливо дотриматися. Виділити частину власності в натурі, тут не дозволяють технічні характеристики житла. Неможливо надати,  кожному співвласнику окремий санвузол і вхід в квартиру. Винятком в питанні обладнання додаткового входу можуть виступати житло багатоквартирного будинку, розташоване на першому поверсі. У деяких випадках, якщо співвласники погодяться, предметом розподілу по праву власності можуть виступати тільки житлові кімнати. Деякі місця при цьому залишаються в загальному користуванні (коридор, санвузол, кухня).

Якщо Вам потрібна юридична допомога при розподілі домоволодіння, виділення часток у натурі в будинку, квартирі або на земельній ділянці, наші фахівці Адвокатського об’єднання” Європейський правозахист”, готові надати кваліфіковану допомогу в найкоротші терміни.

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Право на житло

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *