Які документи необхідні для переводу нежитлового приміщення в житлове?

нежитлового приміщення

Закон дозволяє переводити квартири і будинки в нежитловий фонд, а також повертати їм статус житла, але лише якщо це не суперечить законодавчим нормам.

Відповідно до ст. 319 Цивільного кодексу України, громадяни України, мають право вільно розпоряджатись своїм майном.

Адвокатське об’єднання “Європейський правозахист” проконсультує вас,  як можливо перевести із нежитлового  в житловий фонд приміщення.

До житлового фонду належать усі житлові приміщення, у тому числі житлові будинки, квартири і кімнати. Щоб вони вважалися житлом, вони повинні бути пристосовані для постійного проживання.

Перевести нежитлове приміщення в житлове означає змінити цільове призначення нерухомості. Залежно від того, до якого фонду належить нерухомість, в ній можна зареєструвати місце проживання або використовувати її під бізнес. За невідповідності статусу зробити це на законних підставах не вийде.  Переведення квартири з нежитлового фонду в статус житла проводиться через Центр надання адмінпослуг (ЦНАП).

Для переведення нежитлового приміщення в житлове вам знадобляться наступні документи:

  • заява про проведення нерухомості до житлового фонду;
  • копія паспорту та коду власника нерухомості;
  • копія повідомлення, про інформування власника (балансоутримувача) про зміну цільового призначення приміщення;
  • план поверху;
  • копія технічного паспорту;
  • копія документів, що підтверджують право власність на приміщення;
  • фотографії приміщення;
  • проектна документація (якщо планується зміна конфігурації приміщення).

Після чого працівники ЦНАП передають дані документи до Департаменту містобудування. Там на основі поданих документів приймається рішення про можливість переведення об’єкту в житловий фонд. На це потрібно буде 1-2 місяці, в залежності від того в якому регіоні ви знаходитись.

Також, переведення нежитлової будівлі в житлову може стати проблематичним або неможливим, якщо об’єкт не відповідає вимогам законодавства до житла. Це буде встановлено в ході експертизи. У такому разі власнику доведеться робити переобладнання нежитлового приміщення в житлове. Щоб перевести проблемну нерухомість в житловий фонд, спочатку подайте документи в органи місцевого самоврядування, для проведення процедури. Якщо вони дадуть відмову і виставлять умови до переобладнання приміщення, вам потрібно звернутися в ДАБІ за дозволом на реконструкцію.

Отримавши дозвіл, робіть реконструкцію і замовте новий технічний паспорт на об’єкт. Далі це приміщення вводиться в експлуатацію вже з новим цільовим призначенням. Тоді потрібно буде заново оформити право власність на приміщення.

Якщо, у вас виникнуть будь-які питання, будь ласка звертайтесь до наших юристів Адвокатського об’єднання ” Європейський правозахист”, ми кваліфіковано надамо вам консультацію по вашому питанню, та підберемо більш відповідний спосіб рішення ситуації.

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Право на житло

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *