Що робити, якщо вас затримала поліція у кримінальному провадженні?

Кримінально-процесуальне затримання

В наш час, багато людей переконані, що такої біди, як поява претензій особисто до них з боку правоохоронних органів, не відбудеться ніколи. Ситуацій, коли особу можуть затримати працівники поліції, безліч. Від помилок в таких ситуаціях не застрахований ніхто. Проте слід знати, як поводитися в таких ситуаціях і до кого звертатися.

         Адвокати адвокатського об’єднання «Європейський правозахист», підготували для вас інформацію, що потрібно робити, якщо вас затримали.

Як ви знаєте, затримань є два типи – адміністративне і кримінальне. Ми зупинимося на кримінальному.

Кримінально-процесуальне затримання – це затримання, за скоєння злочину, що регламентується Кримінально процесуальним кодексом України (КПК). Затримання так само, може бути за рішенням слідчого судді так і без рішення судді.

Що ж робити, коли вас затримали за рішенням слідчого судді? (ст. 190 КПК України)

Крок 1. Перш за все, попросіть представитися правоохоронні органи, пред’явити документи що посвідчують особу, також рішення суду про затримання з метою приводу. У рішенні суду, обов’язково перевірте строк дії затримання, ваші дані, в якому кримінальному провадженні ви підозрюєтеся і його правову кваліфікацію.

Крок 2. Обов’язково, зафіксуйте час, місце і дату вашого затримання. Згідно ст. 191 КПК України, затримана на підставі рішення слідчого судді особа, не пізніше тридцяти шести годин, з моменту затримання, повинна бути звільнена або доставлена до слідчого судді, суду, який ухвалив це рішення, для обрання запобіжного заходу. Вимагайте, щоб склали протокол затримання.
Крок 3. Також, вам повинні вручити копію рішення суду на ваше затримання – це обов’язкова умова (ч. 5 ст. 191 КПК України). Вимагайте, щоб співробітники поліції роз’яснили вам ваші права і обов’язки, в тому числі і право на юридичну допомогу (послуги перекладача, адвоката).
Крок 4. Зателефонуйте вашому захиснику (адвокату), якщо такий є. Якщо немає, вам повинні надати адвоката безкоштовно. Ні в якому разі не відповідайте на питання, не давайте свідчення, і не підписуйтесь на документах без адвоката!
Крок 5. Зателефонуйте вашим рідним і близьким, повідомите їх, що вас затримали. Скажіть, куди вас будуть вести, точну адресу місцезнаходження суду або управління поліції. (Ст. 59 Конституції України).

Що ж робити, коли вас затримали без рішення суду? (ст. 208 УКП України)

Крок 1. Попросіть представитися правоохоронні органи, пред’явити документи що посвідчують особу, пояснити причину затримання, роз’яснити вам ваші права і обов’язки затриманого. Підстави затримання, в чому підозрюєтеся.
Крок 2. Обов’язково, зафіксуйте час і дату затримання. Зателефонуйте адвокату, своїм близьким або родичам, і скажіть, що вас затримали. Коли приїде адвокат, ви маєте право вимагати конфіденційне побачення з ним до першого допиту.
Крок 3. Вимагайте, щоб правоохоронці відразу виписували протокол затримання, з моменту, коли силою або через підкорення наказу ви змушені залишитися поруч з поліцейським. Строк затримання, без рішення суду не повинен перевищувати – сімдесяти двох годин з моменту затримання. Затримана без рішення суду особа, не пізніше ніж через шістдесят годин повинна бути доставлена в суд, для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу.
Крок 4. Простежте, щоб протокол затримання був виписаний в присутності двох понятих, це обов’язкова умова.
Крок 5. У вас будуть вилучати ваші особисті речі. Звертаємо увагу, обшук повинен проводитися в присутності понятих і здійснюватися особами тієї ж статі.
Крок 6. Коли протокол складено, ви повинні з ним ознайомиться. Також можете його підписати, а можете відмовитися від підписання – це ваше право. Так само, в протоколі повинен підписатися адвокат, поняті, слідчий. Після чого, вам видадуть копію даного протоколу, і помістять в ізолятор тимчасового тримання.
Крок 7. Далі, протягом двадцяти чотирьох годин з моменту затримання, вам повинні вручити повідомлення про підозру, а також клопотання про обрання запобіжного заходу, при цьому повинен бути присутнім адвокат. Якщо вам не вручили вищевказані документи, вас повинні звільнити з ІТТ. Якщо вас не звільняють, адвокат повинен негайно подати клопотання до суду в порядку ст. 206 КПК України.

Нагадуємо золоте правилo спілкування затриманого зі слідчим (дізнавачем). Всі виявлені порушення слідчого (дізнавача) – зауваження, заяви, скарги фіксуйте у відповідних процесуальних документах (протоколах, постановах і т.п.) при їх підписанні. Це один із способів фіксації порушення прав затриманого і забезпечення можливості подальшого оскарження неправомірних дій слідчого (дізнавача) в суді.

Адвокати адвокатського об’єднання «Європейський правозахист», як ваші захисники у кримінальному провадженні:

√ вивчать обставини справи та наявні матеріали;
√ сформують правову позицію щодо захисту ваших інтересів;
√ підготують і подадуть в ваших інтересах необхідні заяви і клопотання;
√ в ваших інтересах здійснять пошук і закріплення доказів;
√ вживуть усіх заходів щодо забезпечення ваших прав, як на досудовому слідстві так і в суді.

Якщо Вам потрібна допомога, звертайтеся до наших адвокатів адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» прямо зараз. 

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Захист у кримінальному провадженні

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *