Що буде, якщо особа не з’явилася на допит у кримінальному провадженні?

допит у кримінальному провадженні

Відповідно до ст. 133 КПК України, слідчий, прокурор під час досудового розслідування має право викликати підозрюваного, свідка, потерпілого або іншого учасника кримінального провадження у встановлених Кодексом випадках, для допиту або участі в інших процесуальних діях.  

Адвокати адвокатського об’єднання «Європейський правозахист», підготували для вас інформацію, які наслідки неявки до правоохоронних органів.

Особа викликається до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду шляхом:

  •  вручення повістки про виклик;
  •  направлення його поштою, електронною поштою або факсом;
  •  здійснення виклику по телефону;
  •  здійснення виклику телеграмою.

У разі тимчасової відсутності особи за місцем проживання повістка для передачі йому вручається під розписку дорослому члену сім’ї особи чи іншій особі, який з нею проживає, житлово-експлуатаційної організації за місцем проживання або адміністрації за місцем його роботи.

Особа, яка утримується під вартою, викликається через адміністрацію місця ув’язнення.

Повістка про виклик неповнолітньої особи, як правило, вручається її батьку, матері, усиновителю чи законному представнику.

Ви повинні отримати повістку про виклик або бути повідомленою про нього іншим шляхом не пізніше ніж за три дні до дня, коли ви повинні прибути за викликом.

У разі неможливості виконання вимог зазначених в порядку з поважних причин, ви завчасно повинні повідомити про це слідчого який вас викликав (ст. 138 КПК України).

Якщо з інших причин ви не з’явились на допит, наслідками неявки згідно з ст. 139 КПК України, може бути:

  1. Накладення грошового стягнення;

Відповідне рішення приймається слідчим суддею за клопотанням слідчого або прокурора. Розмір грошового стягнення, може бути накладено за неявки за викликом, в межах:

– від 0,25 до 0,5 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб – у разі неявки за викликом слідчого, прокурора.

Звертаємо вашу увагу! Ухилення від явки на виклик слідчого, прокурора чи судовий виклик слідчого судді, суду (неприбуття на виклик без поважної причини більш як два рази) підозрюваним, обвинуваченим, який оголошений у міжнародний розшук, та/або який виїхав, та/або перебуває на тимчасово окупованій території України, території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, є підставою для здійснення спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження.

  1. Привід;

Таке рішення приймається тільки слідчим суддею за клопотанням слідчого або прокурора. Привід полягає у примусовому супроводженні особи, до якої він застосовується, особою, яка виконує ухвалу про здійснення приводу, до місця її виклику в зазначений в ухвалі час.

За злісне ухилення від явки свідок, потерпілий несе відповідальність, встановлену законом. Привід може бути застосований до підозрюваного, обвинуваченого або свідка.

  1. Притягнення до адміністративної відповідальності (ст.185-4 КУпАП)

Передбачено накладення штрафу від трьох до семи прожиткових мінімумів доходів громадян. Даний захід може бути застосовано, лише за злісне ухилення від виклику, яке зазвичай проявляється в систематичному неприбутті. Такий захід застосовується суддею за результатами розгляду протоколу про адміністративне правопорушення, що складається слідчим (прокурором).

Якщо у Вас виникнуть питання, звертайтеся до наших адвокатів адвокатського об’єднання «Європейський правозахист», як ваші захисники у кримінальному провадженні:

√ вивчимо обставини справи та наявні матеріали;

√ сформуємо правову позицію щодо захисту ваших інтересів;

√ підготуємо і подамо в ваших інтересах необхідні заяви і клопотання;

√ в ваших інтересах зробимо пошук і закріплення доказів;

√ вживемо всіх заходів щодо забезпечення ваших прав, як на досудовому слідстві так і в суді.

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Захист у кримінальному провадженні

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *