На що звернути увагу при участі у зборах учасників товариства з обмеженою відповідальністю.

участь в загальних зборах ТОВ

      Загальні збори засновників (учасників) є вищим органом управління товариства та є невід’ємною частиною створення, діяльності та істотних змін в структурі товариства.

Законом «Про товариства з обмеженою відповідальністю» чітко регулюється порядок проведення та компетенція загальних зборів учасників.

Згідно зі статтею 29 Закону «Про товариства з обмеженою відповідальністю» кожен учасник має право на участь загальних зборах засновників (учасників) і має кількість голосів пропорційно розміру участі в статутному капіталі.

Варто звернути увагу на те, що загальні збори учасників вирішують будь-які питання діяльність товариства (стаття 30 Закону).

Законом передбачено участь учасників у загальних зборах не тільки особисто і через представників за дорученням (Стаття 33 п.2).

Адвокати по корпоративному праву Адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» звертають увагу на перелік повноважень у довіреності на участь представника у зборах учасників товариства, особливо якщо це стосується голосування з питань виключної компетенції загальних зборів учасників, так як існує поширена практика оскарження протоколу загальних зборів учасників.

Відповідно до положень пункту 3 статті 31 Закону, пропозиції учасника або учасників, які в сукупності володіють 10% і більшою часткою в статутному капіталі автоматично включаються до порядку денного загальних зборів учасників.

        Порядок організації в проведенні загальних зборів учасників регулюється статтями 32 – 33 Законом і покладається на виконавчий орган управління.

З відносно недавнього часу проведення загальних зборів стало можливим за допомогою відео конференції. За умови, що учасника буде видно і чутно, і учасник повноцінно може приймати одночасну участь в обговоренні і голосуванні з питань порядку денного (стаття 33 п.3 Закону).

Так само існує процедура заочного голосування шляхом надання свого волевиявлення з питань порядку денного у письмовій формі. При цьому підпис учасника в такому документі засвідчується нотаріально (стаття 35 Закону).

Згідно з вимогами п.2 ст. 30, п.2 ст. 34 Закону, ухвалення рішення загальними зборами учасників щодо внесення змін до Статуту, розмір статутного капіталу, щодо реорганізації та ліквідації можуть бути тільки при голосуванні учасників, частка яких в статутному капіталі не менше 3/4.

Щодо питань, які стосуються затвердження грошової оцінки не грошового внеску учасника, перерозподіл частин між учасниками, створення інших органів товариства та їх діяльності, прийняття рішення про придбання товариством частки учасника приймаються одноголосно всіма учасниками товариства, які мають право голосу з даних питань (стаття 30 п.2, 34 п.3 Закону).

Варто зазначити, що частина повноважень загальних зборів, крім виняткових повноважень, відповідно до положень п.4 ст. 38 Закону, можуть бути передані наглядовій раді товариства.

Існує досить багато нюансів, які необхідно дотриматись при проведенні загальних зборів учасників товариства, складанні протоколу загальних зборів учасників для уникнення оскарження прийнятих рішень.

     Адвокати по корпоративним правам Адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» забезпечать повний супровід, як на перших зборах засновників при створенні бізнесу, так і в процесі діяльності компанії.

Але якщо так сталося, що ви не згодні з прийнятими раніше рішеннями, адвокат по корпоративним правам Адвокатського об’єднання «Європейський правозахист», за вашим дорученням, оскаржить в суді протокол загальних зборів учасників товариства та доведе цей юридичний процес до логічного завершення.

 Пишіть нам в меcсенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Корпоративні права

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *