Які документи необхідні складати при відчуженні частки в Товаристві з обмеженою відповідальністю?

відчуження частки в ТОВ

Процедуру відчуження частки в статутному капіталі регулює Закон про “Товариства з обмеженою відповідальністю” і Закон про “Державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань”.

Адвокат власника корпоративних прав Адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» проаналізує статутні документи і підготує необхідний пакет для відчуження частки в статутному капіталі товариства.

Стаття 17 Закону про «Державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» регулює процедуру внесення змін до держреєстру при відчуженні корпоративних прав, а також перелік документів необхідні для цієї процедури.

Закон передбачає декілька варіантів відчуження корпоративних прав, відповідно існує декілька варіантів пакетів документів, які необхідно подати державному реєстратору.  Найпоширенішим є укладення договору купівлі-продажу корпоративних прав, а також підписання акту прийому-передачі та нотаріальне його посвідчення.

Так само передбачена процедура передачі корпоративних прав шляхом підписання договору дарування, що є досить поширеною практикою. 

     Адвокат по корпоративним правам Адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» рекомендує відчужувати корпоративні права саме за договором, а не за заявою. Так як судова практика не однозначна і заяву про передачу частки в корпоративних правах може бути не прийнято судом як належний доказ відчуження корпоративних прав.

На підставі цих документів, поданих разом з рішенням загальних зборів учасників і / або заяви від фізичної особи про вихід зі складу учасників нотаріально посвідченими, реєстраційною заявою і квитанцією про оплату адміністративного збору проводиться державна реєстрація.

У разі порушення прав учасників і виникненні конфлікту інтересів Адвокат власника корпоративних прав Адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» оскаржить договір продажу частки. При необхідності оскаржить дії учасників товариства, виключить прецеденти, що сприятимуть подальшому порушенню прав.

 Пишіть нам в меcсенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Корпоративні права

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *