Як приватизувати кімнату в гуртожитку?

приватизувація кімнати в гуртожитку

Приватизація квартир і житлових приміщень (кімнат) в гуртожитках здійснюється відповідно до Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду», прийнятими відповідно до нього підзаконних актів і являє собою безоплатну передачу громадянам жилих приміщень у гуртожитках з одночасною передачею їм у спільну сумісну власність допоміжних приміщень (приміщень загального користування – кухні, туалету). Сама ж процедура проходить на підставі Порядку, затвердженого наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 16.12.2009 № 396.

      Адвокатське об’єднання “Європейський правозахист” проконсультує вас, як приватизувати кімнату в гуртожитку.

Відповідно до Порядку в житловому блоці в гуртожитку, де проживають два і більше наймачів, загальна площа, що передається у власність громадян, визначається як сума площ займаних наймачами житлових кімнат (з урахуванням діючих в них засклених балконів, комор, і т.д) і площі підсобних приміщень, яка в свою чергу підлягає розподілу між усіма наймачами пропорційно площі займаних ними кімнат.

    Щоб використовувати максимально всі законні можливості приватизувати житло, слід звернутися, до хорошого адвоката:

Приватизація кімнати відбувається згідно процедури:

  1. Потрібно звернутися в БТІ і замовити послугу з виготовлення технічного паспорта на займане жиле приміщення (кімнату);
  2. Звернутися до ЖЕКу і замовити довідку про склад сім’ї (Форма-3);
  3. Звернутися в «Ощадбанк» і замовити довідку про невикористання приватизаційного чека;
  4. Якщо до цього, ви проживали і були зареєстровані за іншими адресами, то необхідно в ЖЕКу або в відповідному виконавчому органі місцевого або сільської ради отримати довідку / довідки про те, де і протягом якого часу ви проживали.
  5. Звернутися до уповноваженого місцевою владою на приватизацію житлового фонду орган із заявою про приватизацію кімнати / квартири в гуртожитку. Заява подається встановленого зразка.

До заяви додаєте:

√ копію техпаспорта на кімнату / квартиру;

√ ордер на житлове приміщення або договір найму (оренди) житлової площі;

√ оригінал довідки про невикористання приватизаційного чека;

√ оригінали довідки / довідок про попереднє / попередніх місцях проживання;

√ оригінал довідки про склад сім’ї; заяву-згоду на приватизацію членів сім’ї наймача, які тимчасово відсутні за місцем реєстрації;

√ копію документа, що підтверджує право на пільгові умови приватизації (при наявності);

√ меддовідки про те, що майбутній власник не хворий на туберкульоз;

√ виписка з Держреєстру речових прав на нерухоме майно;

√ копію договору найму житлового приміщення;

√ письмову нотаріально посвідчену згоду батьків (усиновлювачів) або піклувальників, в разі якщо в приватизації бере участь дитина у віці від 14 до 18 років (настає повна цивільна дієздатність особи);

√ квитанцію про оплату послуг за оформлення документів на приватизацію.

Після чого ви отримаєте свідоцтво про приватизацію житлової площі. Далі Вам слід звернутися до місцевого виконавчого органу (виконавчий комітет / адміністрацію місцевої ради, сільська рада) для реєстрації права власності на приватизоване майно.

Якщо у вас виникнуть якісь суперечки про приватизацію квартири (будинку), житлового приміщення в гуртожитку, то вони вирішуються в порядку цивільного судочинства. У разі, якщо міськрада відмовить в приватизації, то Ви обов’язково вимагайте письмову відмову і оскаржуйте її в судовому порядку.

Звертаємо, вашу уваги! Кімнати в гуртожитку безкоштовно приватизувати – не можна.

Записуйтеся до адвокатів “Європейський правозахист” на консультацію, ми готові вас супроводжувати в рішенні приватизації, а також представляти ваші інтереси в суді.

 

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +38 0 900 909 711

http://bb-zahyst.com/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *