Як відшкодувати збиток, заподіяний квартирі сусідами (затоплення, пожежі, ремонт)?

майнова шкода

Згідно ч. 1 ст. 1166 Цивільного кодексу (ЦК), майнову шкоду, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

У разі затоплення квартири шкода може бути заподіяна або з вини сусіда, або з вини ЖКГ (якщо сусід, згідно зі ст. 1166 ЦК доведе, що в потопі немає його провини, і причиною затоплення стали, наприклад, яка пропливла дах або лопнув стояк). Залиття, причин буває безліч, іноді це просто недбалість – сусіди забули закрити кран, буває причиною неякісне проведення сантехнічних робіт, застосування неякісних сантехнічних матеріалів.

Адвокатське об’єднання” Європейський правозахист” допоможе вам розібратися в даному питанні.

Стаття 8 Закону України “Про житлово-комунальні послуги” встановила право керуючого багатоквартирним будинком та виконавця комунальних послуг на доступ до житла, іншим об’єктів нерухомого майна зокрема для ліквідації аварій, усунення неполадок санітарно-технічного та інженерного обладнання, його встановлення і заміни.

Як розраховуються збитки при затопленні квартири, і як оформляються документи для подачі в суд, якщо в добровільному порядку вирішити спір не вдалося?

1. Вам потрібно усунути причини затоплення.

2. Встановити факт збитку. Можете скласти акт з балансоутримувачем і сусідом який затопив, так само потрібні свідки – це можуть бути сусіди по сходовій клітці або та сама консьєржка.

3. Встановити винного. Пред’явити йому претензію про відшкодування збитків при затопленні квартири. Пам’ятайте, що в претензії, вказується сума збитку. У разі якщо потоп стався з вини неповнолітнього віком від 14 до 18 років, він відповідає за завдані збитки на загальних підставах. Якщо особа, що спричинила шкоди не власник квартири, а орендар ситуація ускладнюється. Відносини між орендодавцем і орендарем регулюються договором, укладеним між ними, в тому ж числі в частині відповідальності. Якщо договір оренди відсутній, претензії пред’являються власнику квартири.

4. Зробити фотографії або відео заподіяної шкоди. Ремонт не поспішайте робити, якщо це критично, тоді зберіть все чеки витрат.

5. Постаратися вирішити це питання мирним шляхом. Домовитися про суму компенсації в письмовому вигляді. Якщо домовиться, не вийшло, необхідно провести експертизу оцінки збитку. Якщо постраждав тільки ремонт необхідно провести будівельно-технічну (оціночно-будівельну) експертизу. Якщо в результаті затоплення була пошкоджена меблі і техніка, для оцінки збитку необхідно провести також товарознавчу експертизу.

6. Якщо на претензію відповіді немає, потрібно готуватися до суду і це в першу чергу стосується збору доказів. Позов потрібно складати з фахівцем і подавати в суд загальної юрисдикції. Доводити свою непричетність до нанесеному збитку в судовому процесі доведеться відповідачу. Так як, частина друга ст. 1166 Цивільного кодексу України встановлює презумпцію вини шкоди.

Також пам’ятайте, що через суд можна стягнути не тільки матеріальні збитки, а й моральний. (ст. 23 ЦКУ).

Наші юристи “Адвокатського об’єднання” Європейський правозахист “ з радістю проконсультують вас, допоможу скласти позов і підготувати всі необхідні документи, для подачі в суд. 

 

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Право на житло

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *