На що звертати увагу при підписанні шлюбного контракту?

шлюбний контракт

Сімейний кодекс України (далі – СКУ) надає широкі можливості для самостійного врегулювання сімейних відносин. Шлюбний договір, як домовленість, може передбачати будь-які умови, але вони не повинні суперечити законодавству і моральним засадам суспільства.

Адвокати адвокатського об’єднання «Європейський правозахист», розкажуть вам, що таке шлюбний контракт і на що потрібно звернути увагу при його підписанні.

Шлюбний договір може бути укладено особами, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, а також подружжям. (Ст. 92 СКУ). Особи, які проживають, в так званому «цивільному шлюбі», позбавлені можливості укласти шлюбну угоду.

Шлюбним договором регулюються майнові відносини між подружжям, визначаються їхні майнові права та обов’язки. Крім того, в шлюбному контракті можна встановити майнові права і обов’язки подружжя як батьків. (Ст. 93 СКУ).

Основною метою шлюбного договору в Україні –  є врегулювання майнових (матеріальних) питань сім’ї, наприклад: право особистої власності дружини або чоловіка на нерухомість (будинок, квартиру і т.д.), порядок користування майном, виплата боргів, погашення кредитів та інше.

Сторони можуть домовитися про можливий порядок поділу майна, хто буде відповідати за боргами і зобов’язаннями, в тому числі і в разі розірвання шлюбу. Що максимально захищає кожну зі сторін від втрати грошей і нервів через можливі судових процесів.

Шлюбна угода укладається у письмовій формі і нотаріально посвідчується. Одностороння зміна умов шлюбного договору не допускається. Змінити шлюбний договір можна шляхом укладення додаткового договору. Так само, оформити шлюбний контракт між іноземцем та громадянином України можна як за кордоном, так і у чинного українського нотаріуса.

Важливими моментами шлюбного контракту є:

  1. Якщо пара з різних країн, необхідно обов’язково прописати право якої країни буде застосовуватися до такого договору, тому що за цим законодавством будуть розглядатися суперечки сторін. Щоб визначити таке право, сторонам або адвокату, що складає для пари договір, необхідна юридична консультація по законодавству укладення та практику застосування шлюбного договору в країні другої половини.
  2. У разі участі іноземного елемента як сторони шлюбу, вчинення виконавчого напису на укладеному шлюбному договорі може здійснюватися тільки з урахуванням положень міжнародних договорів України.
  3. Шлюбний договір не може регулювати особисті відносини подружжя, між ними і дітьми. Наприклад, чоловік повинен піти з роботи в сьомій вечора і сидіти вдома. Такі умови будуть недійсні.
  4. У шлюбному договорі може бути встановлено загальний строк його дії, і рядки тривалості інших прав і обов’язків навіть після припинення шлюбу.
  5. Одностороння відмова від шлюбного договору не допускається. Подружжя має право відмовитися від шлюбного договору. У такому випадку, за вибором подружжя, права та обов’язки, встановлені шлюбним договором, припиняються з моменту його укладення або в день подання нотаріусу заяви про відмову від нього.
  6. На вимогу одного з подружжя шлюбний договір, може бути, розірваний за рішенням суду в разі неможливості його виконання.
  7. Так само, на вимогу одного з подружжя шлюбний договір за рішенням суду може бути змінений, якщо цього вимагають його інтереси та інтереси дітей, які мають істотне значення.
  8. Якщо договір не містить умову про відшкодування моральної шкоди у зв’язку з невиконанням умов шлюбного контракту, то вона не буде відшкодована.
  9. Укладення шлюбного договору для вигляду або з метою приховати чогось, буде підставою для визнання його недійсним.
  10. Також, радимо стежити за змінами в законодавстві, які стосуються сімейних відносин, і своєчасно вносити корективи в договір.
  11. Обов’язково включайте в договір, правовий режим майна, порядок користування житлом, право на утримання.

Розірвати шлюбний договір в судовому порядку досить складно. Суд завжди буде брати до уваги інтереси неповнолітніх дітей. Майнові права яких можуть бути порушені при ініціюванні одним з батьків розірвання умови шлюбного договору. Відповідно до ст. 103 СКУ, суд може визнати недійсним шлюбний договір на вимогу одного з подружжя або іншої особи, права та інтереси якого цією угодою порушені.

Звертаємо увагу, шлюбний договір укласти через представника за дорученням – не можливо!

Тому, ми радимо звернутися до адвоката у сімейних справах, він допоможе вам швидше вирішити ситуацію. Відвертість з клієнтом – один з перших пунктів у списку пріоритетів нашої юридичної компанії.

Адвокатське об’єднання «Європейський правозахист», готове забезпечити правовий захист в Києві та Київській області.

Можете звертатися до наших адвокатів з наступних питань:

1.Розірвання шлюбу і супутні сімейні спори;

2.Отримання юридичного висновку, аналіз шлюбного договору;

3.Юридичні питання, пов’язані з так званим цивільним шлюбом;

4.Встановлення батьківства, виплата аліментів;

5.Укладення шлюбу з іноземним громадянином;



Катерина Лаврик, адвокат

+380900909711

Розлучення та поділ майна

http://bb-zahyst.com/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *