Чи закриють кримінальне провадження, якщо заявник забрав заяву про злочин?

кримінальне провадження

Існує кілька причин, за якими можна забрати заяву з поліції після його подачі. Наші адвокати адвокатського об’єднання «Європейський правозахист», розкажуть вам, в яких випадках, можна забрати заяву про злочин:

  1.  Якщо ви примирилися з правопорушником і не маєте до нього ніяких претензій. Всі розбіжності між вами були вирішені мирним способом (тобто склали мирову угоду) і вам відшкодували всі збитки. Заявляєте клопотання прокурору про таку угоду і закриття справи.
  2.  Якщо немає складу злочину. Тобто, якщо в діях правопорушника не було або відсутній склад злочину. Наприклад, ви написали заяву, про те, що у вас вкрали телефон, а самі його втратили, залишили в якомусь місці або віддали комусь. Заявляєте клопотання прокурору, слідчому про закриття справи.
  3.  Інформація в кримінальному провадженні не відповідає дійсності (відсутність події кримінального правопорушення). Наприклад, якщо ви обмовили іншу людину і в заяві описали події, які не відбувалися, з якихось особистих причин.
    Нагадуємо що, за завідомо неправдиве повідомлення про вчинення кримінального злочину передбачено кримінальну відповідальність (ст. 383, 384 КК України).
  4. Якщо ви відмовляєтеся від обвинувачення у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення, крім кримінального провадження, щодо кримінального правопорушення, пов’язаного з домашнім насильством.
  5. Якщо помер підозрюваний, обвинувачений, ви можете написати заяву прокурору, слідчому про закриття справи.
  6. Якщо підозрюваному, вручили підозру, на цій стадії ви не можете написати заяву про закриття справи. Але потрібно дивитися в якій формі обвинувачення кримінальне провадження.

Якщо виникли питання, задавайте їх нашим адвокатам адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» прямо зараз. 

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Захист у кримінальному провадженні

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *