Що робити, якщо до вас прийшли з обшуком?

адвокат під час обшуку

Проведення обшуку у громадянина завжди є стресом для нормальної людини, не кажучи про те, що обшук, як правило, відбувається несподівано. Конституцією України кожному громадянину, гарантується недоторканність житла та інших володінь.

Чи потрібен адвокат під час обшуку?! Відповідь однозначно – так!

Адвокати адвокатського об’єднання «Європейський правозахист», підготували для вас інформацію, що потрібно робити, якщо у вас проводять обшук:

Крок 1. Не панікувати. Запитати, хто і навіщо прийшов з обшуком. Попросити їх у вічко надати документи, що посвідчують особу та постанову на обшук.

Крок 2. Заздалегідь знайдіть адвоката, до якого будете звертатися. Якщо у вас немає адвоката, ви маєте право на безоплатну правову допомогу адвоката за законом.

Крок 3. Скажіть, правоохоронцям, що вам потрібно 10 хвилин, щоб привести себе в порядок. Не поспішайте відкривати двері. Для того щоб, дати собі час зателефонувати адвокатові, і повідомити його, що до вас прийшли з обшуком.

Крок 4. Покладіть свій телефон і документи в кишеню. Це буде формально вважатися вашою особистою річчю, а отже вилучити слідчий може тільки при особистому обшуку в присутності адвоката. Обшук особи здійснюється особами тієї ж статі, якщо це порушено, відразу пишіть в протокол зауваження (ст. 236 КПК України). Обшук житла чи іншого володіння особи в обов’язковому порядку фіксується за допомогою аудіо- та відеозапису. Також, вам повинні надати право на дзвінок, якщо не надали – зауваження в протокол.

Крок 5. Дізнайтеся підстави для обшуку. Правоохоронці повинні повідомити, за чим прийшли і що будуть шукати. Так само, прочитайте постанову суду на обшук, в ній має бути зазначено, що конкретно у вас будуть вилучати, адреса і строк дії постанови. Якщо правоохоронці не повідомлять для чого прийшли, це привід для зауваження.

Крок 6. Ви повинні вимагати підтвердження повноважень правоохоронців, які присутні при слідчих діях, а саме: Виписку з Єдиного реєстру досудових розслідувань, постанову про групу слідчих, постанову про групу прокурорів – якщо прокурор присутній при обшуку, повноваження оперативних працівників – доручення від слідчого в порядку ст. 40 УКП України. Якщо цього не нададуть, це привід для зауваження до протоколу.

Крок 7. Обшук повинен проходити в присутності двох понятих, це обов’язкова умова. Якщо хтось із понятих вам здається підозрілим, ви маєте право вимагати замінити їх. Якщо цього не зроблять, це привід для зауваження до протоколу.

Крок 8. Потрібно наполягати, щоб обшук йшов послідовно (кімната за кімнатою і поняті були присутні при цьому). Якщо це не виконується – це підстава для зауваження до протоколу.

Крок 9. Вам зобов’язані показати протокол обшуку і прочитати його в слух. Після чого, ви або адвокат записуєте в нього всі зауваження, які виявили в процесі слідчих дій. Всі порожні бланки в протоколі потрібно перекреслити, щоб туди нічого вже не можна було вписати зайвого (буквою Z).

Також, вам повинні надати копію протоколу обшуку. У ньому повинно бути все те ж саме, що і в оригіналі. Якщо в копії чогось не вистачає (підписів, зауважень), то вимагайте, щоб це дописали при вас.

Крок 10. Якщо вас будуть намагатись допитати як затриманого – нічого не повідомляйте без адвоката. На всі питання відповідайте  – ст. 63 Конституції України. Якщо будуть викликати на допит після обшуку, потрібно відмовитися і вимагати викликати Вас повісткою для допиту.

         Обшук так само, може бути невідкладний, без постанови суду, але це тільки в окремих випадках.

У випадку коли відбувся обшук без вашої присутності, вам повинні залишити постанову на обшук і копію протоколу обшуку, для ознайомлення. Якщо ви не згодні з проведеним обшуком, його можна оскаржити в судовому порядку.

Адвокати адвокатського об’єднання «Європейський правозахист», як ваші захисники у кримінальному провадженні:

√ вивчать обставини справи та наявні матеріали;

√ сформують правову позицію щодо захисту ваших інтересів;

√ підготують і подадуть в ваших інтересах необхідні заяви і клопотання;

√ в ваших інтересах здійснять пошук і закріплення доказів;

√ вживуть усіх заходів щодо забезпечення ваших прав, як на досудовому слідстві так і в суді.      

Якщо у Вас виникнуть питання, звертайтеся до наших адвокатів.

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Захист у кримінальному провадженні

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *