Яка відповідальність за приховування перед центром зайнятості факту роботи?

prihovyvannya-fakty-roboty

Відповідно до статті 44 Закону України «Про зайнятість населення», застраховані особи, зареєстровані в установленому порядку як безробітні, зобов’язані своєчасно подавати відомості про обставини, що впливають на умови виплати їм забезпечення та надання соціальних послуг. Відповідальність за достовірність поданих до центру зайнятості даних і документів покладається на безробітного.

Отже, правники Адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» акцентують увагу громадян України, що мають статус безробітного, на необхідності в обов’язковому порядку повідомляти центри зайнятості про такі події, як:

    • працевлаштування;
    • укладання цивільної угоди про виконання роботи / надання послуг;
    • започаткування власної справи.

Необхідно пам’ятати, що отримання доходу або реєстрація ФОП буде підставою віднесення зареєстрованого безробітного до зайнятого населення. Якщо безробітним буде укладено договір цивільно-правового характеру або трудовий договір, то він має повідомити центр зайнятості про цей факт.

      Внаслідок неправомірних дій з боку зареєстрованого безробітного для нього настає ряд негативних наслідків у вигляді наступної відповідальності:

  1. Буде скорочено тривалість виплат, які передбачені як допомога по безробіттю.

Тривалість виплат допомоги по безробіттю скорочується на строк до 90 календарних днів у разі приховування відомостей про працевлаштування на тимчасову роботу (зокрема, за межами України) або здійснення іншої діяльності за винагороду в період одержання допомоги по безробіттю.

  1. Буде стягнуто неправомірно виплачені кошти.

Працівники державної служби зайнятості вправі звернутися з позовом до суду про стягнення коштів, отриманих без належної правової підстави. Як правило, інформація про виконання робіт за винагороду надходить від органів Пенсійного фонду України. Статус підприємця підтверджується випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Слід також пам’ятати про набрання чинності 21 грудня 2019 року Закону України «Про верифікацію та моніторинг державних виплат», який розширює можливості щодо встановлення дійсного майнового стану та фактів отримання доходу за здійснення тієї чи іншої діяльності. Ухвалюючи рішення про стягнення незаконно отриманої допомоги, суди також стягують судовий збір.

  1. Кримінальна відповідальність.

Дії зареєстрованих безробітних при певних обставинах, а саме: отримуючи додатковий дохід і при цьому приховуючи його, підпадають також і під ознаки кримінального злочину (ст. 190 Кримінального кодексу України, шахрайство). Це карається штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до 240 годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Зі свого боку фахівці АО «Європейський правозахист» завжди готові допомогти  громадянам України розібратися у складних питаннях трудової сфери.

 

 

Володимир Слизченко, адвокат

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Трудове законодавство

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *