Що робити, коли продавець не бажає ремонтувати велосипед по гарантії?

продавець не бажає ремонтувати

Сучасний велосипед досить складна технічна конструкція, в якій терміни гарантії на різні вузли відрізняються. Наприклад виробники дають від 5 до 10 років гарантії на раму, а на інші вузли така гарантія не поширюється. Велосипеди є товарами для спорту та туризму і входять до Переліку груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному обслуговуванню.

У пункті 13 Порядку гарантійного обслуговування або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів викладено повний перелік прав покупця, в разі виявлення нестачі придбаного товару.

При купівлі нового велосипеда, обов’язково уточнюйте терміни гарантії на раму і інші комплектуючі в зборі. Це повинно бути прописано в гарантійних зобов’язаннях. Також важливо, щоб був правильно заповнений паспорт на велосипед і відповідність серійного номера для доказу того, що даний серійний номер належить конкретному велосипеду.

   Причини, за якими гарантія на велосипед перестає діяти, якщо покупець не дотримується вимог гарантійного обслуговування. Найбільш часто зустрічаються такі причини:

    •  велосипед використовувався не за призначенням, наприклад міський велосипед використовувався для екстремальної їзди на бездоріжжі;
    •  механічні пошкодження в результаті падінь або дорожньо транспортних пригод;
    •  самостійна заміна компонентів і вузлів велосипеда, на які гарантія не передбачена виробником;
    •  користувач вирішив доукомплектувати або перефарбувати велосипед;
    •  якщо лакофарбове покриття в дуже поганому стані, що свідчить про недбале ставлення;
    •  гарантія втрачається якщо серійний номер рами знищений або сильно пошкоджений;
    •  ви втратили документи на велосипед (паспорт, чек про покупку або гарантійна карта);
    •  рама неправильно підібрана по зросту (найчастіше менше ніж потрібно);
    •  гарантія не поширюється на вузли велосипеда, схильні до природного зносу (покришки, камери, ланцюг, зірки).

Якщо магазин з якихось причин відмовляє в гарантійному обслуговуванні, необхідно звернутися до виробника, або до уповноваженої компанію, яка приймає претензії через офіційний сайт, наприклад. Офіційний виробник має всі умови для детальної перевірки велосипеда і з’ясування причини поломки, відповідно визначить чи підлягає цей випадок гарантійному обслуговуванню.

Варто враховувати, що кожен виробник надає свої терміни на вузли і раму, а також на перелік випадків які підлягають гарантійній заміні.

    Юрист Адвокатського об’єднання “Європейська правозахист” допоможе детально розібратися в переліку гарантійних випадків і терміни гарантії на різні вузли від виробника вашого велосипеда. Скласти звернення виробнику з переліком вимог.

Для отримання гарантійного сервісу необхідно обов’язково мати: чек на покупку, паспорт на велосипед з серійним номером.

 

Володимир Слизченко, адвокат

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Права споживачів

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *