Порядок дострокового розірваний договору оренди землі.

Порядок дострокового розірваний договору оренди землі

Згідно з ч.1 ст 651 ЦК України, розірвання договору можливе за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

       Відповідно до ч. 3 ст. 31 ЗУ «Про оренду землі», договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

На вимогу однієї сторони, договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду. Особа, яка набула право власності на земельну ділянку, яке перебуває в оренді, протягом одного місяця з дня державної реєстрації права власності на неї зобов’язана повідомити про це орендаря в порядку, відповідно до ст. 148-1 Земельного кодексу України.

У випадку розірвання договору оренди землі за погодженням сторін, кожна сторона має право вимагати в іншої сторони відшкодування збитків.

       Юристи адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» нададуть Вам професійну допомогу у вирішенні проблемних питань.

Якщо договір оренди розривається з ініціативи орендаря, то  орендодавець має право на отримання орендної плати на землях сільськогосподарського призначення за шість місяців,  на землях несільськогосподарського призначення – за 1 рік, якщо протягом цього періоду не надійшло пропозицій від інших осіб на укладення договору оренди цієї ж земельної ділянки на тих самих умовах, за винятком випадків, коли розірвання договору було обумовлено невиконанням або неналежним виконанням орендодавцем договірних зобов’язань.

Стаття 32 Закону України «Про оренду землі» повідомляє, що на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов’язків, передбачених статтями 24 і 25 Закону України “Про оренду землі” та умов договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об’єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду у випадку  невиконання сторонами обов’язків, передбачених статтями 24 і 25 Закону України “Про оренду землі” та умов договору з наступних підстав : невиконання сторонами обов’язків, передбачених статтями 24 і 25 Закону України “Про оренду землі”; невиконання сторонами обов’язків, передбачених умовами договору; випадкового знищення чи пошкодження об’єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки; виникнення підстав, визначених Земельним кодексом України та іншим законодавством.

Факт розірвання договору оренди підлягає реєстрації. Зареєструвати розірвання договору може як орендар, так і орендодавець.

У випадку відсутності реєстрації припинення права оренди земельної ділянки, орендар зможе користуватися земельною ділянкою. Тому варто вчасно зареєструвати розірвання договору оренди.

Адвокатське об’єднання «Європейський правозахист» гідно представить Ваші інтереси в суді та допоможе у подальших юридичних діях.

 

 

 

 

 

Ігор Балик, адвокат

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Земельні відносини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *