Особливості спадкування земельного паю.

Особливості спадкування земельного паю

Ринок землі актуалізував питання, які пов’язані зі спадкуванням паю. 

       Земельний пай – це частка землі, яка виділена в результаті приватизації комунальних та державних сільськогосподарських підприємств.

Земельну ділянку спадкують по заповіту, а в разі його відсутності – в спадщину вступають нащадки відповідно до цивільного законодавства за чергою спадкування.      Полегшити процес спадкування та відповідне оформлення права власності на земельну ділянку варто при житті власника шляхом укладення заповіту, договору дарування в нотаріуса. Спадкоємцем за заповітом є особа, визначена у заповіті. У випадку відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини, здійснюється спадкування за законом. Спадкоємці за законом діляться на декілька черг.

        Відповідно до цивільного законодавства є наступні черги:

1 черга: діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки;

2 черга: рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері;

3 черга: рідні дядько та тітка спадкодавця;

4 черга: особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім’єю не менш як п’ять років до часу відкриття спадщини;

5 черга: інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення. Малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов’язкова частка). Розмір обов’язкової частки у спадщині може бути зменшений судом з урахуванням відносин між цими спадкоємцями та спадкодавцем, а також інших обставин, які мають істотне значення.

Для спадкування земельного паю потрібні:

√ свідоцтво про смерть спадкодавця;

√ документ про останнє місце проживання спадкодавця;

√ документи про підтвердження належності земельної ділянки спадкодавцю (акт про право власності, витяг із земельного кадастру);

√ нормативна грошова оцінка землі;

√ паспорт та код спадкоємця.

Для оформлення право власності на земельну ділянку у порядку спадкування, слід подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини . Згідно до п. 2 статті 1269 Цивільного кодексу України Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто. Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Адвокати адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» допоможуть Вам у підготовці необхідного пакету документів для подачі до нотаріуса, а також нададуть юридичні консультації, які можуть виникнути в процесі подачі документів.

Наші фахівці працюють в будь якій місцевості: адвокати по землі Обухівська міська ТГ, адвокати по землі Ржищівська міська ТГ, адвокати по землі Феодосіївська сільська ТГ та  в інших регіонах.

Юристи адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» допоможуть Вам в спадкуванні Вашого земельного паю без будь яких труднощів.

 

 

 

 

 

Ігор Балик, адвокат

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Земельні відносини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *