Який порядок визнання права інтелектуальної власності на публікацію в Інтернеті?

права на публікацію в інтернете

Автором твору є особа, яка зазначена як автора на оригіналі чи примірнику твору за відсутності доказів іншого. Автору належить виключне права на заборону або дозвіл використання твору іншими особами. Для виникнення авторського права не вимагається реєстрація твору чи будь-яке інше спеціальне його оформлення.

На сьогодні одним з поширених порушень авторського права є його протиправне використання та розміщення в мережі інтернет без дозволу автора. Якщо в мережі розміщена, сфальсифікована інформація або така, що порушує авторське право, потерпіла особа може звернутися з вимогою про видалення такої інформації.

Відповідно до п. 12 постанови Пленуму Верховного Суду України від 27.02.2009 р. №1, належним відповідачем у разі поширення оспорюваної інформації в мережі Інтернет є власник вебсайту. Згідно із ЗУ «Про авторське право і суміжні права», власником вебсайту вважається особа, яка є володільцем облікового запису, встановлює порядок та умови використання вебсайту. За відсутності доказів іншого, власником вебсайту вважається реєстрант відповідного доменного імені, за яким здійснюється доступ до вебсайту, та (або) отримувач послуг хостингу. Інформація про реєстраторів доменного імені у відкритому доступі міститься на інформаційному ресурсі Whois.

Починаючи з березня 2017 р. в Україні діє спеціальний порядок припинення порушень авторського права та (або) суміжних прав з використанням мережі Інтернет відповідно до ст. 52‑1 Закону України «Про авторське право та суміжні права».

У разі порушення будь-якою особою авторського права та (або) суміжних прав, вчиненого з використанням мережі Інтернет, особа, права якої були порушені, має право звернутися до власника вебсайту або вебсторінки, на яких розміщена або в інший спосіб використана відповідна електронна інформація, із заявою про припинення порушення. Заява про припинення порушення повинна містити такі дані: ідентифікаційні відомості про заявника; вид та назву об’єкта авторського права або суміжних прав, про порушення права на який йдеться у заяві; вмотивоване твердження про наявність у заявника майнових прав інтелектуальної власності на об’єкт авторського права або суміжних прав; гіперпосилання на розміщену в мережі Інтернет інформацію; відомості про постачальника послуг хостингу, який надає послуги.   Після отримання заяви відповідальна особа зобов’язана вилучити інформацію, що порушує право скаржника.

       Адвокати адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» здійснюють юридичний супровід щодо притягнення винної особи до відповідальності за порушення авторських прав.

Таким чином, способи захисту авторських прав передбачають : подання позову до суду за захистом свого права інтелектуальної власності; позасудовий порядок реагування – звернення з вимогою про припинення протиправних дій.

Адвокати адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» надають юридичну підтримку та захист інтересів в судах щодо порушення авторських прав.

Пишіть нам в меcсенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Інтелектуальна власність

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *