Як зареєструвати інтелектуальні права на винахід в Україні?

панет на винахід

Правові відносини, що виникають у зв’язку з набуттям та здійсненням права власності на винаходи (корисні моделі) в Україні, регулюються Цивільним кодексом України та Законом України Про охорону прав на винаходи і корисні моделі“. Винахід (корисна модель) є результатом інтелектуальної, творчої діяльності людини в будь-якій сфері технології. Набуття права інтелектуальної власності на винахід (корисну модель) засвідчується патентом. Патент на винахід – різновид патенту, що видається за результатами кваліфікаційної експертизи заявки

Особа, яка бажає одержати патент на винахід (корисну модель) і має на це право, може подати заявку на його видачу до Національного органу  інтелектуальної власності, яке приймає, розглядає та проводить експертизу заявок. Право на одержання патенту має винахідник та інші особи, які набули право на винахід (корисну модель) за договором чи законом.

Вимоги до складу й оформлення матеріалів заявки, подання заявки визначаються Законом України “Про охорону прав на винаходи і корисні моделі” та Правилами складання і подання заявки на винахід та заявки на корисну модель, затвердженими наказом Міністерства освіти і науки України № 22 від 22.01.2001. За дорученням заявника заявку можна подати через представника в справах інтелектуальної власності (патентного повіреного) або іншу довірену особу.

        Юристи адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» допоможуть вам в подачі документів для отримання патенту.

Заявка на винахід повинна стосуватися одного винаходу або групи винаходів, пов’язаних єдиним винахідницьким задумом (вимога єдиності винаходу).

Заявка складається українською мовою й повинна містити: заяву про видачу патенту на винахід, опис винаходу, формулу винаходу, креслення (якщо на них є посилання в описі) та реферат. За подання заявки сплачується збір.

Патент видається за результатами кваліфікаційної експертизи заявки на винахід, під час якої встановлюється відповідність винаходу умовам патентоздатності (новизні, винахідницькому рівню, промисловій придатності).

Державна реєстрація винаходу здійснюється за наявності документа про сплату державного мита за реєстрацію винаходу і сплаченого збору за публікації про державну реєстрацію винаходу. Видача патенту проводиться в місячний строк після його державної реєстрації.

Патент надає його власнику: виключне право на використання винаходу (корисної моделі) на власний розсуд, право перешкоджання поширення виходу чи заборони, право дозволяти використання винаходу на підставі ліцензійної угоди.

Юристи  адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» нададуть відповіді на всі Ваші питання, які виникатимуть при реєстрації винаходу та здійснять повний комплексний юридичний супровід від подачі до реєстрації патенту.

Пишіть нам в меcсенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Інтелектуальна власність

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *