Як приватизувати відомче житло?

отримання службової квартири

   Службове житло – це квартири, які належать конкретній організації або державній установі і надаються співробітникам для тимчасового проживання на період виконання трудових чи службових обов’язків.

   Йдеться про необхідність знаходитися поблизу місця роботи. Категоріям осіб, яким може надаватися службове житло, присвячується стаття 119 Житлового кодексу Української РСР.

    Адвокатське об’єднання “Європейський правозахист” підкаже Вам, як правильно приватизувати житло.

В статті 2 Закону України №2482-XII «Про приватизацію державного житлового фонду» від 1992 року, закріплюється заборона на приватизацію службових житлових приміщень. Отримати таке житло в приватну власність можна тільки після зняття зазначеного статусу. Процедура зняття статусу службового житла – непроста. Щоб використовувати максимально всі законні можливості отримати житло, слід заручитися підтримкою хорошого адвоката.

Пунктом 6 Постанови Ради Міністрів РСР №37 від 04.02.1988 «Про службові жилі приміщення» визначено механізм такого виключення.

У загальному порядку процедура зняття з житла статусу службового передбачає такі етапи:

√ необхідно звернутися із заявою до роботодавця, після чого підприємство клопоче перед виконкомом районної, міської Ради народних депутатів про це і рішенням виконкому дане житло виключається зі списків службового.

√ якщо такий результат описаний в п. 1 цієї статті не досягнуто, тоді звертаємося з позовом в судовому порядку.

√ якщо житлове приміщення виводиться з числа службових – тоді отримуємо його в приватну власність шляхом приватизації (при наявності на це підстав). Приватизувати можна квартиру в тому випадку, якщо вона державна і у вас є ордер на неї.

Приватизація службового жилого приміщення, в більшості випадків здійснюється після проходження судового розгляду. Судова практика свідчить про наявність рішень, що задовольняють вимоги позивачів по даному напрямку, особливо це стосується справ за участю військовослужбовців.

Які документи необхідні? :

  • технічний паспорт на квартиру;
  • оригінали та копії паспортів та / або свідоцтв про народження всіх, хто прописаний в квартирі;
  • заяву на приватизацію квартири;
  • довідка про склад сім’ї та приміщеннях, які вона займає;
  • копія ордера, що підтверджує надання житла;
  • довідка з відділу приватизації про те, що раніше ви не приватизували квартиру в повному обсязі;
  • документи, які підтверджують ваше право на пільги, якщо такі є;
  • згоду всіх прописаних, які тимчасово відсутні – краще завірити в нотаріуса.

Якщо документи готові, звертаємося до Департаменту державної реєстрації. За часту, сам процес реєстрації відбувається протягом 14 днів після того, як ви подасте заяву.

Записуйтеся до адвокатів “Європейський правозахист” на консультацію, щоб визначити об’єктивно свої шанси на отримання службової квартири у власність! Після чого, ми готові вас супроводжувати у взаємодії з роботодавцем, а також представляти ваші інтереси в суді.

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Право на житло

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *