Хто може претендувати на отримання житла від держави?    

житло від держави

  Житлове питання в наш час, дуже гостро розглядається. В Україні дуже багато людей, які потребують в поліпшенні житлових умов. Є кілька категорій тих, хто має право на безкоштовне житло від держави.

Адвокатське об’єднання “Європейський правозахист” підкаже Вам, кому належить житло від держави.

Конституція України говорить, що всі громадяни країни мають право на житло. Згідно ст. 47 Конституції України:               «… Громадянам, які потребують соціального захисту, житло надається державою та органами місцевого самоврядування, безкоштовно або за доступну для них оплату. Ніхто не може бути примусово позбавлений житла інакше як на підставі закону за рішенням суду. »

 «Безкоштовне» житло надається:

  1. Сиротам або дітям, які залишилися без піклування батьків. Після закінчення школи вони мають право отримати хоча б кімнату для проживання;
  2. Жителям аварійних або непридатних для проживання будинків, зокрема таких, які становлять загрозу для життя;
  3. Громадянам, які потребують поліпшення житлових умов;
  4. Тяжким хворим, які повинні жити окремо від інших членів сім’ї .

Громадяни, які належать до 1, 2, 4 категорій, мають право отримати житло поза чергою, людям з 3 групи, це зробити складніше. Однак вони можуть отримати квартиру в соціальний найм з житлового соціального фонду.

Житло в соціальний найм надається в тимчасове розпорядження особам, які потребують поліпшення умов проживання, але не можуть орендувати нерухомість через низький рівень доходу. Згідно ст. 11 ЗУ «Про житловий фонд соціального призначення» зазначено, категорію громадян, які мають на це право, а саме:

√ люди з інвалідністю та ветерани;

√ люди які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, категорії 1, 2;

√ діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, після закінчення перебування у відповідних закладах для таких дітей, дитячому будинку сімейного типу, прийомній сім’ї або завершення терміну піклування над такими дітьми, а також особи з їх числа у разі відсутності у них житла у власності ;

√ сім’ї, в яких більше п’яти дітей, або у них народилися відразу троє малюків;

√ сім’ї осіб, які загинули під час виконання громадських або службових обов’язків і т.д.

З повним переліком категорій осіб, які можуть отримати соціальне житло в першочерговому порядку, можна ознайомитися за посиланням.

 

Наші юристи Адвокатського об’єднання «Європейський правозахист», досвідчені фахівці, які знають всі підводні камені в проблемних ситуаціях. У процесі роботи ми використовуємо індивідуальний підхід до кожного клієнта.

 

Звертайтеся до наших фахівців, для отримання консультацій, складання документів, наші адвокати надають великий спектр послуг у вирішенні юридичних питань.

 

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Право на житло

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *