Як отримати відшкодування витрат на поліпшення орендованого майна?

Поліпшення орендованого об'єкта

Досить часто орендоване майно вимагає істотного поліпшення.

Згідно зі ст. 773, 778 Цивільного кодексу (далі – ЦК); орендар має право змінювати стан майна, переданого йому в оренду (у т.ч. і покращувати його), але тільки зі згоди орендодавця.

Поліпшення орендованого об’єкта можуть бути відокремлюваними і невідокремлюваними. Невідокремлюваним від об’єкта оренди (складовою частиною) слід вважати таке поліпшення, яке не може бути відокремлене від майна без його пошкодження або істотного знецінення.

Відповідно до ст. 776 ЦК, поточний ремонт переданої в найм речі здійснюється наймачем за його рахунок, якщо інше не встановлено договором або законом.

Дозвіл від орендодавця непотрібен, оскільки даний ремонт передбачає підтримання майна в первісному стані. Капітальний ремонт проводиться за рахунок орендодавця.

Відповідно до ч. 3 ст 776 ЦК, якщо орендодавець вчасно не здійснить капремонт, через що орендар не зможе користуватися майном, цей ремонт може провести й орендар. При цьому орендар, відремонтувавши річ, має право: або зарахувати вартість ремонту в сплату орендних платежів чи вимагати відшкодування вартості ремонту; або вимагати розірвання договору та відшкодування збитків.

   Фахівці адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» допоможуть Вам у відшкодуванні Ваших витрат.

Згідно зі ст. 778 ЦК поліпшити орендовану річ орендар може лише зі згоди орендодавця. Право орендаря покращити майно зазвичай фіксується в договорі оренди. При цьому якщо орендар за рахунок власних коштів здійснив за згодою орендодавця невідокремлювані поліпшення орендованого майна (тобто які неможливо відокремити від майна без його пошкодження або істотного знецінення), орендодавець зобов’язаний компенсувати йому вартість таких поліпшень, якщо інше не визначено договором оренди. Але, якщо поліпшення було проведене без згоди орендодавця, тоді він не зобов’язаний відшкодовувати орендарю витрати.

Якщо в договорі оренди не прописано право орендаря здійснювати поліпшення орендованої речі, то це повинен робити орендодавець. Отже, усі подальші дії сторін договору, які стосуються ремонтів та поліпшень орендованих об’єктів, визначаються умовами договору.

   Юристи адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» допоможуть Вам у складанні договору на взаємовигідних умовах.

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Оренда майна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *