Як оскаржити виконавчий напис нотаріуса?

оскаржити виконавчий напис

Виконавчий напис нотаріуса – це розпорядження нотаріуса щодо стягнення грошової суми від боржника до кредитора, або  повернення чи передачі майна кредитору, здійснене на документах, що підтверджують зобов’язання боржника. Виконавчий напис здійснюється за заявою стягувача на оригіналі документа.

Виконавчий напис нотаріуса є видом виконавчого документу, на підставі якого може відкриватися виконавче провадження.

     Виконавчий напис вчиняється, здебільшого, на таких документах (виділяємо тільки ті, з якими може стикнутися пересічний громадянин):

    1. нотаріально завірені договори, які передбачають сплату грошових сум чи повернення майна;
    2. іпотечні договори;
    3. кредитні договори, за якими боржником допущено прострочення платежів.

Нотаріус вчиняє виконавчі написи: якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника; за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років, а у відносинах між підприємствами, установами та організаціями – не більше одного року.

Скасувати виконавчий напис нотаріуса можна у суді. При подачі позову зверніть особливу увагу на формування вимог. «Скасувати виконавчий напис» або «визнати його недійсним» – це розмовні формулювання, некоректні для судового розгляду. Для ухвалення позитивного рішення у позові варто просити «визнати виконавчий напис таким, що не підлягає виконанню». Тому, навіть тонкощі впливають на результат справи.

Раджу одночасно подати заяву про забезпечення позову з проханням зупинити виконавче провадження. Як правило, суди задовольняють такі заяви, і це дуже важливо для боржника. Зупинення провадження не знімає арешту з  майна, але забезпечує його збереження. Щоб суд прийняв рішення на вашу користь, необхідно надати докази протиправності дій нотаріуса.

       Скасувати виконавчий напис нотаріуса можна на таких підставах: 

    1.  відсутність нотаріального посвідчення кредитного договору;
    2.  спірний характер боргу;
    3.  порушення строків пред’явлення претензій;
    4.  стягнення відсотків після встановленого строку кредиту.

Як бачите, виконавчий напис нотаріуса часто видається без дотримання вимог закону. Якщо кредитор і нотаріус порушують ваші права, звертайтеся до професійних адвокатів адвокатського об’єднання «Європейський правозахист», вони знайдуть підстави для оскарження таких дій і зможуть відмінити виконавчий напис нотаріуса у законному порядку.

 

 

Володимир Слизченко, адвокат

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Примусова реалізація майна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *