Як жінці – домогосподарці захистити свої майнові права при розірванні шлюбу?

майнові права

Розірвання шлюбу не припиняє права спільної сумісної власності на майно, проте вже колишні дружина та чоловік мають право на його поділ.

Кожна річ, набута за час шлюбу, окрім речей, які є особистою власністю чоловіка чи дружини (речі індивідуального користування, успадковане, подароване майно та ін.) є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя. Поділити майно, можна як у шлюбі, так і після розірвання шлюбу, протягом 3-х років з моменту вчинення перешкод в його використанні.

Адвокати адвокатського об’єднання «Європейський правозахист», підготували для вас інформацію, що в таких випадках потрібно робити.

  1. Радимо перш за все, укласти шлюбний договір. Для того, щоб врегулювати майнові відносини і позбавитися невизначеності під час поділу спільного майна.
  2. Звернутись до адвоката, який підготує документи таким чином, щоб максимально захистити ваші майнові права та інтереси.
  3. Надати адвокату для вивчення, всі наявні документи на майно.
  4. Якщо ви в декреті, не бійтесь. Навіть як що ви не працювали та займалися домашнім господарством і вихованням дітей, ви маєте таке саме право претендувати на частку у спільній власності, як і інший з подружжя.
  5. Якщо ваш чоловік (дружина) взяв(ла) кредит, то слід врахувати, що він стає вашими спільними боргами. В такому випадку, потрібно буде доказати, що дані кошти ваш колишній партнер використовував не на потреби сім’ї, а на щось інше, наприклад купив собі телефон чи одяг.
  6. Якщо вам, у шлюбі подарували будинок чи автомобіль, а при розлученні чоловік, заявляє права на половину вартості такого майна. Тоді вам потрібно в судовому порядку визнати його своєю особистою власністю, за умови оформлення договору дарування.
  7. Якщо будинок зареєстрований на чоловіка, до реєстрації шлюбу, і він хоче вас з дитиною висилити з нього, тоді він може це зробити лише на підставі судового рішення. При цьому необхідно знати, що малолітня дитина не втрачає права користуватися житлом за будь-яких обставин.
  8. Для здійснення правочинів стосовно майна, право власності на яке чи право користуванням яким мають діти, потрібна попередня згода органів опіки та піклування.

Знайте свої права і не бійтесь відстоювати їх!

Адвокати адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» нададуть юридичну допомогу з питань стягнення аліментів, розлучення та поділу майна між подружжям.

До основних послуг адвоката входять:

  • Послуги сімейного адвоката Київ при розлученні, сімейних спорах;
  • Консультування з питань, пов’язаних з сімейними правовідносинами;
  • Підготовка та подання необхідних документів;
  • Розірвання шлюбу, розлучення, розподіл майна, підготовка документів для розлучення.

 



Катерина Лаврик, адвокат

+380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Розлучення та поділ майна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *