Як одержати допомогу при народження дитини?

yak-oderzhati-dopomogu-pri-narodzhennya-ditini

     Юристами Адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» акцентується увага громадян України в цій статті на наступному:

По- перше, допомога при народженні дитини призначається одному з батьків дитини (опікуну), який постійно проживає разом із дитиною.

По-друге, для одержання допомоги при народженні дитини документи подаються особисто, не пізніше 12 місяців з дня народження дитини. У разі пропуску зазначеного періоду, право на отримання допомоги втрачається. Однак, у випадку пропущення строку звернення для призначення відповідної допомоги з поважних причин, адвокати АО «Європейський правозахист» запевняють про можливість поновити такий строк в судовому порядку шляхом подачі позовної заяви в порядку адміністративного судочинства. Перелік поважних причин пропуску даного строку чинним законодавством не визначено, а отже, поважність причин вирішується індивідуально по справі. Причому, є позитивна судова практика щодо поновлення строку у зв’язку з тяжким станом здоров’я дитини або неможливістю звернутися до відділу соціального захисту населення через проведення антитерористичної операції та ведення бойових дій.

По-третє, Розмір допомоги при народженні дитини фіксований та однаковий для всіх (незважаючи на кількість дітей, які виховуються в сім’ї). Розмір цієї допомоги становить 41280 грн. Виплата допомоги здійснюється одноразово в сумі 10320 грн., а решта сума допомоги виплачується протягом наступних 36 місяців — по 860 грн. кожного місяця.

По-четверте, для отримання допомоги при народженні дитини необхідно пред’явити:

  1. паспорт або інший документ, який підтверджує особу;
  2. заява одного з батьків (опікуна), з яким постійно проживає дитина, що складається за формою, затвердженою Мінсоцполітики;
  3. копію свідоцтва про народження дитини;
  4. копію рішення про встановлення опіки (подають лише опікуни);
  5. видані компетентними органами країни перебування і легалізовані в установленому порядку документи, що засвідчують народження дитини (якщо жінка, яка має зареєстроване місце проживання на території України і народила дитину під час тимчасового перебування за межами України).

Даний перелік документів є вичерпним.

По-п’яте, для отримання допомоги при народженні дитини необхідно звернутись до відділу соціального захисту населення за місцем проживання одного з батьків (опікуна), з яким постійно проживає дитина, або за місцем народження дитини.

Слід нагадати, що на сьогоднішній день заява для отримання допомоги при народження дитини може бути подана також в електронній формі (з використанням засобів телекомунікаційних систем, через офіційний веб-сайт Міністерства соціальної політики України за посиланням https://e-services.msp.gov.ua/ з використанням електронного цифрового підпису) структурному підрозділу з питань соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання заявника. В такому разі факт народження дитини на території України підтверджується за інформацією з Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

       А з 2020 року в великих містах України можна подати електронну заяву на оформлення допомоги при народженні дитини через онлайн-сервіс «Є-Малятко».

 

 

Володимир Слизченко, адвокат

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Соціальне, пенсійне забезпечення

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *