Як обрахувати заробітну плату для нарахування пенсії?

yakij-trudovij-stazh-zaraxovuyetsya-dlya-naraxuvannya-pensiї

На сьогоднішній день пенсійним законодавством України визначено умови виходу громадян України на пенсію. Основними з яких є наявність страхового стажу та заробітна плата, з якої сплачено страхові внески до Пенсійного фонду України. Тобто, чим більший страховий стаж та чим вищим є рівень офіційної заробітної плати, тим більший розмір пенсії.

Відповідно до статті 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» під час призначення пенсії враховується заробітна плата громадянина України за даними персоніфікованого обліку за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року.

Якщо громадянин виявить бажання, до розрахунку пенсії можуть включити і заробіток за будь-які 60 календарних місяців роботи підряд у період до 30 червня 2000 року, за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами.

Заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії визначається за формулою (ст. 40 Закону):

Зп = Зс х (Ск : К), де:

Зп – заробітна плата (дохід) застрахованої особи для обчислення пенсії, у гривнях;

Зс – середня заробітна плата (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії. Порядок визначення показників зазначеної заробітної плати затверджується Пенсійним фондом України за погодженням з центральними органами виконавчої влади, що забезпечують формування державної фінансової політики, державної політики у сферах економічного розвитку, статистики. Тимчасово, з 1 січня 2018 року по 31 грудня 2018 року, заробітна плата (дохід) для призначення пенсії визначається із середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески за 2016 та 2017 роки;

Ск – сума коефіцієнтів заробітної плати (доходу) за кожний місяць (Кз1 + Кз2 + Кз3 + … + Кзn);

К – страховий стаж за місяці, які враховано для визначення коефіцієнта заробітної плати (доходу) застрахованої особи.

     Коефіцієнт заробітної плати (доходу) застрахованої особи за кожний місяць страхового стажу, який враховується при обчисленні пенсії, визначається за формулою:

Кз = Зв : Зс, де:

Кз – коефіцієнт заробітної плати (доходу) застрахованої особи;

Зв – сума заробітної плати (доходу) застрахованої особи, з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до Закону враховується для обчислення пенсії за місяць, за який розраховується коефіцієнт заробітної плати (доходу);

Зс – середня заробітна плата (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до цього Закону враховується для обчислення пенсії, за місяць, за який розраховується коефіцієнт заробітної плати (доходу), а в разі одноразової сплати єдиного внеску відповідно до частини п’ятої статті 10 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” – за місяць, в якому укладено договір про добровільну участь.

У 2020 році під час призначення пенсії застосовувалась середня заробітна плата за 2017, 2018 та 2019 роки –  це 7 763 грн. 17 коп.

З 1 січня 2021 року для призначення пенсії визначено новий показник середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за 2018, 2019 та 2020 роки на рівні 9 118 грн. 81 коп.

Пенсіонерам, наприклад, які вперше подали заяви на призначення пенсії до Пенсійного фонду України, починаючи з 1 січня 2021 року, пенсійні виплати перераховані з урахуванням нового показника середньої заробітної плати  автоматично, не потребували додаткового звернення та були виплачені в нових розмірах у березні 2021 року.

За більш детальними роз’ясненнями можете звертатись до Адвокатського об’єднання «Європейський правозахист».

 

 

Володимир Слизченко, адвокат

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Соціальне, пенсійне забезпечення

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *