Як не платити за простой вагонів?

як не платити за простой вагонів

Діяльність, пов’язана з простоєм вагонів регламентована наказом Міністерства транспорту України N 113 від 25.02.99 «Про затвердження Правил користування вагонами і контейнерами».

Відповідно до п. 12,13, 14, 15 Правил користування вагонами і контейнерами загальний час, за який вноситься вантажовласником плата залізниці за користування вагонами, включає час затримки вагонів з його вини та час перебування їх у безпосередньому розпорядженні вантажовласника. Час до 30 хвилин не враховується, час 30 хвилин і більше враховується як повна година.

Причини, які є підставою для нарахування плати за користування вагонами в разі затримки їх на підходах до припортових станцій призначення, зазначаються в актах про затримку вагонів.

Плата за користування стягується з вантажовласника також у разі затримки вагонів (контейнерів) під час перевезення в усіх випадках, крім тих, які залежать від залізниці. Розмір плати за користування вагонами і контейнерами в залежності від часу користування встановлюється згідно з чинним законодавством. За час перебування на під’їзних коліях та інших місцях не загального користування вагонів, що належать підприємствам чи орендовані ними, плата не вноситься. Якщо такі вагони затримані на станції призначення чи на підходах до неї або на станції відправлення з причин, що залежать від вантажовласника, то плата за користування сплачується в розмірі 50 відсотків.

     Згідно п.16. Вантажовласник звільняється від плати за користування вагонами і контейнерами:

а) якщо затримка вагонів або контейнерів виникла через стихійне лихо, що спричинило припинення руху на залізничних під’їзних коліях, а також через стихійне лихо або аварію на підприємстві, внаслідок яких згідно з чинними положеннями заборонено виконувати вантажні роботи;

б) у разі подання локомотивом залізниці вагонів і контейнерів на фронти навантаження (вивантаження) у кількості, що перевищує їх максимальну переробну спроможність. Вказана максимальна переробна спроможність визначається за договором між залізницею і вантажовласником; в) у разі затримки прийняття залізницею вагонів, які пред’явлено їй до здачі, з причин, що залежать від залізниці. Час такої затримки зазначається у графі “Примітки” Пам’ятки про подавання/забирання вагонів, цей час виключається із загального часу користування вагонами (контейнерами).

Причина звільнення від плати за користування вагонами і контейнерами зазначається у графі “Примітки” відомості плати за користування вагонами (контейнерами). Внесення плати за користування вагонами і контейнерами здійснюється в порядку, установленому Правилами розрахунків за перевезення вантажів, затвердженими наказом Мінтрансу від 21.11.2000 N 644 ,зареєстрованими в Міністерстві юстиції 24.11.2000 за N 864/5085. Відповідальність залізниць за своєчасне подавання вагонів і контейнерів визначається у відповідності із Статутом залізниць України

Норми простою вантажних вагонів у деповському, капітальному ремонті та технічному обслуговуванні з відчепленням зафіксовані в Додатку 9 до пункту 22 Правил користування вагонами і контейнерами.

Адвокатське об’єднання «Європейський правозахист» надасть Вам допомогу у складанні акта пошкодження вантажу, акта затримки вагонів, оскарження договорів, укладених з «Укзалізницею».

Для уникнення ризиків простою вантажу, економії Ваших фінансових та людських ресурсів,звертайтесь до адвокатського об’єднання «Європейський правозахист».

 

 

 

 

 

Ігор Балик, адвокат

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Земельні відносини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *