Чи може іноземець одержати українське громадянство в разі народження в Україні дитини?

одержати українське громадянство в разі народження в Україні дитини

Якщо дане питання розглянути так, як воно постає перед нами, то відповідь буде: «Ні». Тому що законними підставами для отримання громадянства України є чітко визначений перелік:

  • по народженню на території України; 
  • разі прийняття до громадянства за територіальним походженням;
  • в разі поновлення українського громадянства;
  • в результаті удочеріння (усиновлення) громадянина України;
  • якщо над дитиною встановлюється опіка чи піклування, або ж поміщення дитини до медичного закладу. Також це стосується передачі дитини в дитячий будинок, прийомну сім’ю або ж на виховання в сім’ю патронатного вихователя; в разі встановлення опіки над особою, визнаною судом недієздатною;
  • якщо особа, яка бажає оформити громадянство України, є таким, що становить державний інтерес для країни; в разі, якщо один з батьків дитини є українцем і інше.

Крім цього списку, існує ще ряд підстав, який передбачений міжнародними договорами.

         Залежно від того, на якій підставі Ви отримуватиме українське громадянство, залежить і складність проходження процедури.

Юристи з міграційних питань Адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» звертають увагу, що будь-яка процедура, що стосується оформлення громадянства України, має велику кількість тонкощів і нюансів, громадянину іншої країни розібратися в такому самостійно дуже складно.

Прийняття до громадянства України здійснюється згідно з рішенням Президента України. Стати повноправним громадянином України і отримати відповідний офіційний документ, який підтверджує українське громадянство можна, якщо:

√ додержуватися Основного закону України- Конституції;
√ не мати громадянства іншої країни або відмовитись від нього;
√ безперервно проживати в Україні на законних підставах протягом останніх п’яти років;
√ перебувати в шлюбі з громадянином України не менше 2-х років і мати про це офіційне підтвердження. Отримати громадянство України через шлюб можливо навіть, якщо виникла смерть одного з подружжя, але на момент смерті шлюб не був розірваний;
√ перебувати в статусі біженця в Україні, або якщо Вам був наданий притулок в країні на безперервне проживання протягом 3-х років;
√ мати значні заслуги перед Україною, або ж прийняття громадянства становить державний інтерес для України;
√ також прийняття до громадянства України можливо здійснити при наявності Дозволу на імміграцію в Україну;
√ також разом з батьками або його законним представником громадянство України може отримати і їх дитина.

Також треба наголосити про наявність зазначення в законодавстві України прискореної процедури в цьому питанні, під цим розуміється отримання українського громадянства для певних категорій протягом 2-3-х місяців. Отримати громадянство України в прискореному порядку можливе за наявності деяких підстав, таких як: народження або постійне проживання в Україні Ваших близьких родичів (одного з батьків, бабусі або дідуся, сина чи дочки, онука чи онуки, брата або сестри) до 24 серпня 1991 р., а також намір поновити громадянство України.

У будь-якому випадку, для благополучного здійснення можливості отримання українського громадянства – необхідно звернутися до кваліфікованих юристів. Адже сам процес залежить від індивідуальної ситуації, розібратися в якій Вам завжди допоможуть Юристи Адвокатського об’єднання «Європейський правозахист».

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Міграційне законодавство 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *