На що звертати увагу при підписанні договору на придбання інтернет-сайту?

придбання інтернет-сайту

Інтернет – сайт на сьогодні є цінним інструментом для бізнесу, оскільки передбачає рекламу, від якої залежить попит та пропозиція, а отже і прибуток.

Договір про відчуження веб – сайту має змішаний характер. Так як веб – сайт не є єдними цілісним об’єктом, а складається з окремих складових : програма (архітектра та програмний код), зовнішнє оформлення сайту (дизайн), інформаційне наповнення (контент : графічні зображення, аудіо – та відео файли). Доступ до сайту надається через доменне ім’я, право на яке має власник сайту.

        При укладанні договору слід звернути увагу на понятійний апарат : що розуміють під терміном «веб-сайт» та що до нього входить. Це дасть можливість вірно окреслити предмет договору. Також важливим є право інтелектуальної власності: програмний код, контент. Передання цих прав варто належним чином оформити та передбачити, що усі майнові права на веб – сайт переходять до покупця з моменту оплати тощо. Слід прописати в договорі які саме майнові права переходять та включити пункти щодо права нового власника сайта користуватися переданими правами в комерційних цілях без попереднього погодження з продавцем.

Важливою умовою є термін дії поширення майнових прав, а також гарантії продавця щодо наявності в нього відповідних авторських прав : гарантії одноосібного авторства, відсутності виданих ліцензій тощо). В розділі «Права та обов’язки сторін»  варто окреслити право покупця на проведення тестування сайту до моменту його оплати, а в разі незадоволення – відмовитися від придбання. Також слід прописати права третіх осіб, оскільки в розробці сайту бере участь веб – дизайнер, розробник. Тому в договір слід внести умову про відповідальність продавця за порушення прав інтелектуальної власності, які виникли до моменту передання веб – сайту.

Обов’язково в договір слід прописати гарантії продавця щодо відшкодування збитків, пов’язані з претензіями, скаргами третіх осіб щодо використання веб – сайту, що виникли до моменту переходу прав на нього до нового власника.

Слід прописати в договорі передавання ключів доступу: логіна та пароля аканта на хостингу, ключі для адміністрування сайта та визначити спосіб такої передачі.

Фахівці адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» допоможуть у складанні договору відчуження веб – сайту та продумають всі необхідні його умови.

Реєстрацію переходу права власності на сайт слід проводити в Укрпатенті з відповідною сплатою мита. Реєстрацію потрібно провести для визначення власника та з метою переходу відповідних прав до нього.

Варто зареєструвати також право власності на доменне ім’я, оскільки реєстрація є надійним захистом. Доменне ім’я отримує та особа, яка першою звернулася для його реєстрації.   Акредитований реєстратор при зверненні перевіряє чи вільне доменне ім’я, після чого вносить відповідний запис до сервісу з інформацію про реєстранта. Реєстрант має право вільно розпоряджатися доменом протягом всього періоду реєстрації. Доменні ім’я мають комерційну цінність та є засобом індивідуалізації.

Юристи адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» проведуть процедуру реєстрації якісно та в найкоротші строки.

 

Пишіть нам в меcсенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Інтелектуальна власність

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *