Яка відповідальність за переховування арештованого майна?

арештоване майно

За незаконні дії щодо майна, на яке накладено арешт або яке описано, передбачена кримінальна відповідальність за ст.388 ч.1 КК України.

Державною виконавчою службою підлягають виконанню виконавчі документи як пов’язані, так і не пов’язані із судовим провадженням, та одним із засобів примусового виконання рішень є арешт майна боржника.

Арешт на майно боржника як один із заходів примусового виконання рішень може накладатись державним виконавцем шляхом винесення постанови про арешт коштів, що знаходяться на рахунках чи на зберіганні у фінансових установах; арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження.

Під майном, яке описано, слід розуміти майно, внесене до відповідної постанови про опис та арешт майна. Майно, на яке накладено арешт та яке описано, передається для зберігання представникам підприємства, установи, організації (на­приклад, представникам домоуправління). Причому ці особи попереджаються про відповідальність за його приховування.

Об’єктивна сторона злочину, передбаченого ч.1 ст. 388, полягає у вчиненні стосовно відповідного майна хоча б однієї із таких незаконних дій:

    1.  розтрата;
    2.  відчуження;
    3.  приховування;
    4.  підміна;
    5.  пошкодження;
    6.  знищення;
    7.  інші незаконні дії з відповідним майном;
    8.  порушення обмеження права користуватись майном.

У випадку вчинення відповідальною особою противоправних дій стягувач або державний виконавець, має право звернутися до правоохоронних органів із відповідною заявою. І коли наведені факти про незаконні дії щодо майна, на яке накладено арешт або яке описано підтверджуються, настає кримінальна відповідальність, передбачена у статті 388 ч.1 Кримінального кодексу України: караються штрафом від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмежен­ням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Тому лише наполегливість, послідовність та знання кримінальних процесуальних норм дозволяє відстоювати порушені права і в цьому Вам допоможуть наші адвокати адвокатського об’єднання  «Європейський правозахист».

 

Володимир Слизченко, адвокат

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Примусова реалізація майна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *