Як повернути майно з АРМА?

арешту майна у кримінальному провадженні

Право приватної власності є непорушним, ніхто не може бути протиправно його позбавлений. Так зазначено в Конституції України. Порушення права власності в Україні відбувається досить часто. Зокрема, у випадку арешту майна у кримінальному провадженні та передачі його в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (надалі – АРМА).

Адвокати адвокатського об’єднання «Європейський правозахист», підготували для вас інформацію, як потрібно повертати майно.

Крок 1. Насамперед, радимо звернутись до адвоката. В даному випадку, він зможе надати вам допомогу у вирішенні даного питання.
Крок 2. Подати клопотання про скасування арешту майна до суду на стадії досудового розслідування. Якщо ж після накладання арешту на стадії досудового розслідування справу передано до суду і розпочато судове провадження, потрібно буде заявити клопотання про скасування арешту вже до суду, який розглядає справу та призначить підготовче засідання.
Крок 3. У випадку скасування арешту майна переданого в управління АРМА, воно у 3-деннний строк повертає його власнику, а якщо майно реалізоване, повертає одержані за нього кошти, та проценти нараховані, як плата за користування банком такими коштами (ч. 8 ст. 31 ЗУ «Про АРМА»).
Крок 4. Також, можна подати апеляційну скаргу на ухвалу слідчого судді про арешт майна. Враховуючи, що арешт майна є передумовою його передачі в АРМА, то потрібно одразу таку ухвалу оскаржити. Ухвала може бути оскаржена протягом 5 днів з моменту проголошення, а якщо ви не були присутні в судовому засіданні – з моменту отримання копії такої ухвали.
Крок 5. Ще одним варіантом, може бути скасування передачі майна в управління АРМА окремо від скасування самого арешту. Що це означає? Це означає, що у такому клопотанні ви повинні довести, що в результаті такої передачі не буде забезпечено збереження майна та його вартості АРМА. Тобто, ви повинні довести, що АРМА може не неналежним чином не здійснити заходи, щодо управління майном, яке їм передано.
Крок 6. Також звертаємо увагу, що краще подавати клопотання про скасування арешту на майно і скасування передачі майна в управління АРМА разом.

Якщо АРМА реалізував майно без вашої згоди, ви можете звернутись до суду з відповідним позовом про захист прав власності (віндикаційний позов – тобто позов про витребування майна з чужого незаконного володіння). Таке майно є індивідуально визначене, зокрема квартира, будинок, автомобіль. (ст.388 ЦК України).

Якщо майно є таким, що визначено родовими ознаками, то подавайте кондиційний позов – тобто позов про повернення майна, збереженого без достатньої правової підстави (ст. 1212 ЦК України).

Якщо майно повернути не можливо, тоді заявляйте позов до АМРА чи іншої винної особи про відшкодування майнової та моральної шкоди (ч. 3 ст. 386 ЦК України).

Інструменти для захисту права власності, порушеного незаконними діями АРМА все ж таки, існують. Але потрібно звертатись до суду з відповідним позовом вчасно, обравши належний спосіб захисту права.

       Якщо у Вас виникнуть питання, звертайтеся до наших адвокатів адвокатського об’єднання «Європейський правозахист», як ваші захисники у кримінальному провадженні:

√ вивчимо обставини справи та наявні матеріали;
√ сформуємо правову позицію щодо захисту ваших інтересів;
√ підготуємо і подамо в ваших інтересах необхідні заяви і клопотання;
√ вживемо всіх заходів щодо забезпечення ваших прав, як на досудовому слідстві так і в суді.

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Захист у кримінальному провадженні

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *