Як написати заяву про крадіжку смартфона?

крадіжку смартфона

На жаль, більшість людей ставлять це питання вже після того, як телефон вкрали. Ніхто не може бути застрахований від необхідності звернення до правоохоронних органів, особливо тоді, коли щодо вас скоєно злочини.

Масштаби збитків від втрати телефону можуть бути величезними, враховуючи модель, вартість даного гаджета і інших характеристик. Що робити, коли у Вас вкрали мобільний телефон?

        Адвокати адвокатського об’єднання «Європейський правозахист», підготували для вас алгоритм дій, що потрібно робити у випадку крадіжки смартфона:

Крок 1. Звернутися в поліцію, для написання заяви про крадіжку смартфона. Є кілька варіантів подачі заяви в поліцію:

  1. Зателефонувати на гарячу лінію на номер 102 і повідомити про злочин. Попросити щоб до вас виїхала слідчо-оперативна група, для фіксування даного факту крадіжки;
  2. Подати електронну заяву, через сайт https://www.npu.gov.ua/podati-zvernennya.html, де вказана вся покрокова інструкція;
  3. Особисто звернутися до найближчого відділення поліції, для написання заяви про викрадення смартфона.

Важливо, звертатися в поліцію потрібно за місцем крадіжки, а не за місцем проживання. Якщо ви звернулися за місцем проживання, в такому випадки вашу заяву передадуть в інше відділення поліції за фактом крадіжки.

У заяві ви повинні описати всі відомі факти і обґрунтувати наявність ознак злочину.

Тому, необхідно вказати наступні дані:

  •  назви органу до якого ви звертаєтеся;
  •  свої особисті дані: прізвище, ім’я, по батькові, номер телефону, місце проживання (реєстрації);
  •  короткий викладу, опису подій і обставин які відбулися;
  •  докази підтверджуючі викладені в заяві обставини (наприклад: фото з місця злочину, людину яку підозрюєте чи iнше);
  •  правова кваліфікація злочину із зазначенням частини і статті Кримінального кодексу України.
  • документи що підтверджують, що це ваш телефон (наприклад: квитанція про покупку телефону, гарантійний талон, коробка смартфона, щоб на ній були вказані IMEI, фотографії самого смартфона, інші підтверджуючі документи);
  •  дата і підпис заявника.

Краще буде написати 2 ідентичних заяви, однин екземпляр ви віддаєте поліції, на другому вам ставлять позначку (штамп із зазначенням дати прийняття заяви).

Після звернення в поліцію із заявою, потрібно отримати від співробітника поліції талон-повідомлення ЄО (журнал єдиного обліку заяв і повідомлень) про реєстрацію заяви.

Надалі, слідчий/дізнавач не пізніше 24 годин після подання заяви, зобов’язаний внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, почати розслідування і через 24 години з моменту внесення таких відомостей, надати заявнику виписку з ЄРДР. Після чого вас будуть викликати на допит до слідчого, для більш детальної дачі показань.

Крок 2. Потрібно заблокувати зв’язок на телефоні. Тобто зателефонувати оператору за номером 477 або 0800300466 якщо ви абонент «Київстар», повідомити про ситуацію і відповісти на питання оператора. Якщо ви абонент «Vodafone», зателефонувати оператору за номером 222 або 0 800 400 222, повідомити про ситуацію і відповісти на питання оператора. Якщо ви абонент «Lifecell», зателефонувати оператору за номером 5433, вибрати пункт 5 в головному меню, натиснути – «блокування втраченої картки», в також зв’язатись з самим оператором.

Крок 3. По телефону, через інтернет-банкінг або через службу підтримки в соц-мережі заблокувати банківські картки з кредитним лімітом і грошовими залишками. Потрібно вимкнути всі банківські карти, прив’язані до Apple Pay, AndroidPay, SamsungPay.

Щоб грамотно підготувати заяву про вчинення злочину, краще звернутися до адвокатів. Наші адвокати вживуть заходів, щоб ваша заява про злочину була внесена  до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Адвокати адвокатського об’єднання «Європейський правозахист», у кримінальному провадженні:

√ вивчать обставини справи та наявні матеріали;

√ вживуть усіх заходів щодо забезпечення ваших прав, як на досудовому слідстві так і в суді.

Якщо у Вас виникла така проблема, звертайтесь до нас.

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Захист у кримінальному провадженні

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *