Чи законно Інтернет-магазин, де я замовила диван, просить надіслати мій паспорт та копію банківської картки?

купівлі споживчих товарів в інтернет магазині

      При купівлі споживчих товарів в інтернет магазині продавець не має підстав вимагати копію паспорту та банківської картки. Така вимога є ознакою шахрайства, краще відмовитися від купівлі в даному інтернет-магазині. Як правило в таких інтернет-магазинах товар, який ви бажаєте придбати коштує значно дешевше ніж у конкурентів, що є нажівкою для покупця.

Безпечно буде оплатити придбаний диван по факту його отримання. Але якщо диван виготовляється на індивідуальне замовлення, продавець має право брати передоплату. При цьому повинен бути укладений договір між виконавцем (продавцем) та покупцем, а передоплата має бути сплачена по рахунку фактурі до цього договору, ви можете сплатити зі своєї банківської карти по рахунку фактурі, але не передавати номер банківської картки третім особам. Не перераховуйте кошти на картку інших фізичних осіб, інтернет-магазин має бути зареєстрований як фізична особа підприємець або юридична особа.

Якщо ви сумніваєтеся в реальности існування даного інтернет-магазину, Адвокат Адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» допоможе перевірити реальність та репутацію даного інтернет-магазину, реєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності, а також умови договору по якому має бути здійснена передоплата.

Якщо ви бажаєте придбати товар через інтернет-магазин у розстрочку або кредит у вас можуть попросити скан копію паспорту та реєстраційного номера облікової картки, але при цьому не сам магазин, а фінансова установа яка надає споживчий кредит. Споживчий кредит не передбачає перерахування коштів на карту покупця, а передачу покупцю товару придбаного в кредит, тому фінансова установа також немає підстав вимагати вашу банківську карту. Ви маєте переконатись, що дана установа є офіційно зареєстрованою та має відповідну ліцензію.

Адвокат Адвокатського об’єднання «Європейський правозахист» перевірить існування даної фінансової установи, а також умови на яких буде надано такий споживчий кредит. Будьте обережні зі своїми персональними даними, та обачні при розрахункових операціях в інтернеті.

 

Володимир Слизченко, адвокат

Пишіть нам в мессенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Права споживачів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *