За яких умов підприємець зобов’язаний використовувати касовий апарат?

касовий апарат

Застосування РРО/ПРРО залежить від системи оподаткування, виду діяльності та місця її здійснення. РРО — три «чарівні» літери, добре відомі суб’єктам господарювання сфери торгівлі, громадського харчування та послуг. Як обрати касовий апарат потрібної моделі, а потім його зареєструвати і підготувати до використання?

Юристи податківці адвокатського об’єднання “Європейський правозахист” допоможуть в даній ситуації.

Законодавець зобов’язує використовувати РРО, з  самим переліком ви можете ознайомитись в  ст. 3 Закону про РРО № 265. Так, застосовувати РРО повинні суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій чи безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для її подальшого переказу.

      Що таке розрахункова операція – це приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів за місцем реалізації товарів (послуг), а також видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу) ст. 2 Закону про РРО.

РРО для всіх ФОП вводиться в 2022 році,  згідно Законів 128-IX та 129-IX від 20.09.2019, вводиться використання РРО / ПРРО для ФОП – платників єдиного податку 2,3,4 груп. З  1.01.2022 р. використовувати РРО мають  Інтернет-магазини, ресторани та кафе, турагенції та туроператори, готелі, продавці ювелірних виробів, текстиля, магазини секонд хенд та всі ФОП, окрім платників єдиного податку 1-ї групи, що здійснюють торгівлю за готівку на ринках.

ФОПи на загальній системі оподаткування при здійсненні розрахункових операцій в готівковій та/або в безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг), а також операцій з приймання готівки для подальшого її переказу повинні застосовувати РРО/ПРРО. Виключення – ті суб’єкти господарювання, яким дозволено проводити розрахункові операції з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій відповідно до Закону про РРО та з урахуванням норм Переліку № 1336.

ФОП на єдиному податку 2 та 3 групи з обігом понад 220 мінімальних заробітних плат (13 млн. грн..), повинні застосовувати РРО, якщо річний обіг перевищує вказану суму вище.

     ФОП 2 та 3 груп, які належать до особливих груп (незалежно від обігу), повинні використовувати РРО (ПРРО, касовий апарат, фіскальний реєстратор):

    • всі магазини, інтернет-магазини, які продають технічні складні побутові товари;
    • аптеки, аптечні кіоски, мед магазини, що реалізують ліки та товари мед призначення;
    • реалізація ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів/каміння;
    • при наданні платних медичних послуг.

Підприємства та ФОП, що реалізують підакцизні товари, обов’язкового повинні застосовувати РРО, незалежно від обороту  і організаційної форми. РРО необхідний також,  для оформлення ліцензії на продаж алкогольних напоїв.

ПТКС (програмно-технічні комплекси самообслуговування),  також повинні проводити операції через РРО.

ФОПи-єдинники 2-4 груп при реалізації товарів через мережу Інтернет у разі відправлення таких товарів поштою за умови післяплати із використанням послуги “накладений платіж” не застосовують РРО/ПРРО. За умови, що їхній обсяг доходу протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальних заробітніх плат, встановлених законом на 01 січня податкового (звітного) року.

ФОПи-єдинники, які надають послуги за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування та агентськими договорами, повинні застосовувати реєстратори, якщо їх обсяг доходу протягом календарного року перевищив ті самі 220 розмірів мінзарплати. Альтернатива цьому – перейти на використання виключно безготівкових розрахунків, тоді можна уникнути застосування реєстраторів.

Для більш детальної інформації та надання консультації, звертайтесь до наших податкових адвокатів адвокатського об’єднання «Європейський правозахист».

Пишіть нам в меcсенджер або телефонуйте: +380900909711

http://bb-zahyst.com/

читати більше: Оподаткування фізичних осіб

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *